Vladimir Putin își face simțită prezența în interiorul UE! Slovacia taie ajutorul militar pentru Ucraina: ‘Războiul din Ucraina nu este războiul nostru, nu avem nimic de-a face cu acest război’

Vești proaste pentru Volodimir Zelenski! Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil„.

 

Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei” , a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Războiul din Ucraina nu este războiul nostru, nu avem nimic de-a face cu acest război„, a adăugat Fico.

Potrivit noului premier slovac, „oprirea imediată a operaţiunilor militare este cea mai bună soluţie pentru Ucraina„. „UE ar trebui să treacă de la statutul de furnizor de arme la cel de artizan al păcii„, a subliniat el.

În timpul declaraţiilor sale în faţa deputaţilor, Fico a anunţat de asemenea că nu va susţine noile sancţiuni împotriva Rusiei „atât timp cât nu vom fi analizat impactul lor asupra Slovaciei„.

„Dacă astfel de sancţiuni ne cauzează prejudicii, cum este cazul pentru majoritatea sancţiunilor, nu văd niciun motiv pentru a le susţine„, a insista Fico, conform agerpres.ro.

Cu o zi înainte, numit şef al guvernului, Fico a anunţat „o politică externă slovacă suverană„.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Pentru a forma un guvern, Fico, care a mai ocupat postul de prim-ministru, s-a aliat partidului de extremă dreapta SNS şi unui partid de stânga, Hlas.

SNS, condus de fostul preşedinte al parlamentului, Andrej Danko, are aceeaşi retorică antirefugiaţi şi prorusă ca şi Smer-SD.

Danko a declarat în iulie că teritoriile ocupate de Rusia „nu sunt istoric ucrainene„.

El s-a făcut remarcat pentru că a dat mâna cu Vladimir Putin, l-a contactat telefonic pe ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, „prietenul meu drag”, şi a făcut un selfie cu preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Coaliţia va dispune de o majoritate de 79 de mandate din totalul celor 150 câte numără Parlamentul Slovaciei.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare