sursa foto:  ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Vladimir Putin, pe punctul de a pierde războiul? Fost comandant al armatei SUA în Europa: ‘Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea până la sfârșitul lui august. Flota Rusă de la Marea Neagră este speriată de armele antinavă și dronele ucrainene’

Generalul american în rezervă Ben Hodges, comandant al trupelor SUA în Europa în perioada noiembrie 2014 – decembrie 2017, reiterează că forțele armate ale Ucrainei sunt capabile să respingă invazia rusă, inclusiv din peninsula Crimeea, până la sfârșitul lui august anul acesta.

 

În opinia lui Hodges, două aspecte sunt importante pentru ca acest lucru să se întâmple, și anume ca Occidentul să rămână unit în susținerea Ucrainei și să livreze armamentul solicitat de conducerea de la Kiev, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească în adâncimea liniilor rusești.

„Sunt optimist. Războiul e un test al voinței și un test al logisticii. Dacă rămânem uniți și continuăm să-i sprijinim pe ucraineni cu tot ce am promis și dacă le-am da arme de precizie cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS sau drone, Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea până la sfârșitul lui august”, a declarat generalul american în rezervă într-un interviu acordat publicației Kyiv Post.

Potrivit lui Hodges, peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, „este deja vulnerabilă și arată ca o capcană” pentru soldații ruși.

„Flota Rusă de la Marea Neagră este speriată de armele antinavă și dronele ucrainene. Așadar, nu prea mai contează. În prezent, există două căi terestre de acces spre Crimeea: podul Kerci, care a fost deja serios afectat, și ruta terestră care pornește de la țărmul Mării Azov și ajunge până în Melitopol, pe care ucrainenii au reușit deja să-l atingă cu HIMARS”, a precizat el.

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa crede că acțiunile armatei ucrainene vor include în următoarele două-trei luni o „izolare metodică și disciplinată” a peninsulei de la Marea Neagră până la punctul în care ar face-o „imposibil de apărat”.

El a cerut totodată acceptarea ideii că „Rusia poate fi de fapt învinsă”. În opinia sa, atitudinea rezervată manifestată de unii față de Rusia nu este decât o reminescență a felului în care Occidentul percepea capacitatea militară a fostei Uniuni Sovietice.

Ben Hodges s-a arătat de asemenea surprins de faptul că rușii „nu au reușit, după 11 luni, să pună la punct o structură de comandă coerentă” și „să aibă o unitate a lanțului de comandă, care, de secole, e unul din principiile de bază ale războiului”.

El avertizează că dacă rușii nu sunt opriți acum și se acceptă negocieri, atunci „vom avea din nou aceeași conversație în doi-trei-patru ani”.

Pe de altă parte, un reprezentant de rang înalt al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a apreciat că „primăvara și începutul verii” care urmează vor fi „decisive” în cursul războiului.

„Dacă ofensiva rusă majoră planificată pentru această dată eșuează, va avea loc prăbușirea Rusiei și a lui Putin”, a declarat Vadim Skibițki într-un interviu acordat pentru portalul Delfi.

Oficialul ucrainean spune că cele mai crâncene lupte vor avea loc în regiunile Lugansk și Donețk. Întrebat despre un nou asalt asupra Kievului, el a apreciat că „este puțin probabil”. Același lucru este valabil și pentru frontul de sud, unde rușii, spune Skibițki, sunt îngrijorați de menținerea ocupației în Crimeea, conform adevarul.ro.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare