sursa foto:  stirileprotv.ro

Volodimir Zelenski ar putea avea parte de vești proaste! Financial Times: Bruxelles-ul este îndemnat să limiteze speranțele ‘nerealiste’ ale Ucrainei în Uniunea Europeană

Diplomaţi de rang înalt din capitalele UE sunt îngrijoraţi de faptul că aşteptările nerealiste ale Ucrainei – inclusiv aderarea la UE până în 2026 – au fost încurajate, în loc să fie temperate, de către înalţii oficiali de la Bruxelles, relatează Financial Times.

Niciun lider politic nu vrea să fie de partea greşită a istoriei… . Nimeni nu vrea să fie acuzat că nu a făcut suficient, aşa că ei le spun ucrainenilor că totul e posibil„, a declarat un diplomat de rang înalt din UE, citat de Financial Times sub acoperirea anonimatului.

Înainte de summitul UE-Ucraina ce va avea loc vineri la Kiev şi la care preşedintele Volodimir Zelenski va face presiuni pentru progrese în ceea ce priveşte aderarea şi reconstrucţia ţării sale, unele state membre ale UE au avertizat Bruxelles-ul în privinţa unor aşteptări nerealiste din partea Ucrainei, scrie FT.

Zelenski urmează să îi primească vineri la Kiev pe omologii săi din UE, pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Fără îndoială, el va face lobby pentru aderarea ţării sale la UE, pentru ca activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei şi pentru a stabili un mecanism legal de urmărire penală a ruşilor pentru crime de război.

CLIVAJ EST-VEST ÎN UE

Ca răspuns la invazia Rusiei din februarie anul trecut, UE s-a grăbit să sprijine Ucraina prin pachete militare, umanitare şi financiare, inclusiv prin sancţiuni împotriva Rusiei care au afectat propriile economii ale blocului. De asemenea, UE a luat măsura fără precedent de a face din Ucraina candidat oficial la aderare, în ciuda faptului că nu îndeplineşte cerinţele standard. Însă, în timp ce unele state membre din Europa Centrală şi de Est au susţinut cererile Ucrainei, alte capitale din nord şi vest sunt îngrijorate de modul în care populaţia mare şi săracă a Ucrainei şi vastul sector agricol ucrainean ar putea fi integrate în UE, arată Financial Times.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost deosebit de precaut în ceea ce priveşte viteza de aderare a Ucrainei, avertizând în luna mai, înainte ca ţara să devină oficial candidată, că procesul ar putea dura „câteva decenii”. Conducerea UE a adoptat însă un ton optimist. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, cu ocazia unei vizite la Kiev, în septembrie anul trecut, că „procesul de aderare este pe drumul cel bun”.

Este impresionant să vedem viteza, determinarea şi precizia cu care progresaţi„, a adăugat ea, adresându-se gazdelor ucrainene.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în această lună că nu trebuie cruţat „niciun efort” pentru a „transforma această promisiune în realitate cât mai repede posibil”.

„Ucraina este UE şi UE este Ucraina”, a declarat el în faţa parlamentului ucrainean.

AŞTEPTĂRI NEREALISTE

Această retorică, atrage atenţia FT, a creat aşteptări la Kiev că merită privilegii speciale şi o intrare rapidă în bloc. Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că are în vedere un calendar de doi ani.

„Nu va exista o cale rapidă de aderare a Ucrainei la UE. Există riscul ca retorica să se ciocnească de realitate„, a avertizat însă un diplomat UE citat de Financial Times.

Mai mulţi oficiali din statele membre au declarat pentru Financial Times că executivul european trebuie să-i spună Ucrainei clar că există obstacole uriaşe înainte de începerea negocierilor oficiale de aderare, care pot dura, la rândul lor, zece ani sau chiar mai mult.

„Acest decalaj (între promisiuni şi realitate) a crescut de ceva timp şi ajungem în punctul în care este prea mare„, a avertizat un al treilea diplomat al UE. „Ei par să creadă că pot deveni membri chiar mâine. Şi, în mod evident, nu este cazul„, a adăugat diplomatul.

Am remarcat cu toţii impulsul de reformă care este în curs de desfăşurare în Ucraina„, a declarat un oficial UE de rang înalt înainte de summitul de la Kiev, subliniind, de exemplu, activitatea privind statul de drept şi eforturile de combatere a corupţiei. Discuţiile de la Kiev vor sublinia necesitatea continuării reformelor, abordând, de asemenea, cooperarea economică şi reducerea barierelor comerciale cu UE.

„O ÎNTRECERE: CINE E MAI PRO-UCRAINEAN”

Michel şi von der Leyen au solicitat, de asemenea, statelor membre să exploreze modalităţi de utilizare pentru reconstrucţia Ucrainei a veniturilor provenite din activele băncii centrale ruseşti îngheţate în băncile europene.

Von der Leyen şi Michel s-ar putea să fie într-o întrecere, care se poate arăta mai pro-ucrainean„, a declarat unul dintre diplomaţii UE cu care au stat de vorbă jurnliştii FT.

Costul reconstrucţiei şi al refacerii Ucrainei a fost estimat la aproape 350 de miliarde de euro de către Ucraina, Bruxelles şi Banca Mondială în septembrie anul trecut, dar de atunci preţul nu a făcut decât să crească, deoarece atacurile săptămânale cu rachete şi drone ruseşti au afectat infrastructura critică a ţării.

Însă aceste apeluri de folosire a activelor ruseşti au fost făcute în ciuda marilor întrebări pe care însăşi Comisia le are cu privire la fezabilitatea unui astfel de demers, notează FT. Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie, a declarat săptămâna aceasta pentru FT că ideea de a utiliza activele guvernamentale ruseşti este „o chestiune foarte complexă”.  „Aş spune că nu numai din punct de vedere juridic, ci şi pentru buna funcţionare a sistemului monetar”, a punctat el.

UE este, de asemenea, divizată şi în ceea ce priveşte formatul unui eventual tribunal care să investigheze şi să încerce să îi urmărească penal pe ruşi pentru presupuse crime de război în Ucraina, mai scrie Financial Times, conform news.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare