sursa foto:  stiri.md

Volodimir Zelenski le cere liderilor G7 să pună capăt războiului din Ucraina până la sfârșitul acestui an

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, le-a transmis prin videoconferinţă liderilor G7 prezenți la summit în Bavaria, să facă maximum pentru a pune capăt războiului din ţara lui până la sfârşitul acestui an, scrie agerpres.ro

 

 

 

Volodimir Zelenski, care a intervenit prin videoconferinţă în cea de-a doua zi a summitului G7, ce se desfăşoară în castelul Elmau din Alpii Bavarezi, „a avut un mesaj foarte puternic în care a spus că trebuie să se facă maximum pentru a se încerca să se pună capăt războiului până la sfârşitul anului” în curs, au subliniat aceleaşi surse.

„El a insistat de asemenea asupra necesităţii de a se intensifica sancţiunile împotriva Rusiei”, au explicat sursele, subliniind importanţa „de a nu se reduce presiunea şi de a se continua sancţionarea masivă, puternică a Rusiei”.

 

În cursul alocuţiunii sale, preşedintele ucrainean a „evocat asprimea iernii” în Ucraina, „când este mai dificil de luptat”. „La sfârşitul anului se va intra într-o situaţie în care poziţiile vor fi îngheţate”, au spus aceleaşi surse.

Totodată, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană şi garanţii de securitate, a declarat un oficial european, citat de Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut şi o strategie împotriva blocadei ruse a exporturilor de grâu ucrainene şi ajutor pentru reconstrucţia ţării, a adăugat oficialul citat, sub rezerva anonimatului.

Îmbrăcat cu obişnuitul său tricou kaki, Zelenski şi-a început discursul prin videoconferinţă la scurt timp după ora 08:00 GMT, în cadrul reuniunii G7, care debutase duminică în decorul bucolic al castelului Elmau, la poalele Alpilor Bavarezi.

Preşedintele ucrainean s-a adresat liderilor G7 într-o sesiune cu uşile închise, de la care au fost transmise doar câteva imagini, fără sunet, potrivit informaţiilor din surse concordante din cadrul blocului comunitar şi germane, notează EFE.

Reuniţi până marţi, liderii G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) şi oficiali ai UE au convenit deja în prima zi a summitului lor duminică să înăsprească şi mai mult sancţiunile, vizând în special industria de apărare rusă, potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe, citat de AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare