Zile libere în luna noiembrie! Cine va beneficia de ele

Zile libere în luna noiembrie! Pentru că 30 noiembrie( Sfantul Andrei) și 1 decembrie( Ziua Națională a României), sunt zile libere dar pică în weekend, puțini sunt cei care vor sta acasa.

Este vorba de românii care, în mod normal, lucrează în weekend și care ar fi lucrat în weekend-ul 30 noiembrie-1 decembrie. Dacă angajatorii nu le vor acorda zile libere angajaților menționați mai sus, ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Însă chiar și în privința celor din urmă, s-ar putea ca unii din ei să nu beneficieze de acele zile libere. E vorba, mai exact, de salariații care lucrează în acele zile în:

– unități sanitare;
– unități de alimentație publică;
– locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestor angajați:

– li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător sau
– dacă, din motive justificate, nu li se vor acorda zile libere care să compenseze zilele lucrate, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.

Și angajatorii care nu vor acorda compensațiile pentru munca prestată în zilele libere vor risca amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Vezi și:EXCLUSIV Cel mai negru scenariu pentru Tăriceanu: Ar putea fi ‘devorat’ de DNA! Undă verde din partea liberalilor

Vești importante pentru toți șoferii- Ce se întâmplă cu prețul polițelor RCA

O bancă importantă din Romania vrea să atragă mai mulți clienți! A lansat un nou credit ipotecar

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare