sursa foto:  Pixabay.com

A 13-a pensie, votată în mod oficial. Referendumul organizat în Elveția a primit aviz favorabil din partea populației

Potrivit rezultatelor preliminarii ale referendumului care a avut loc duminică, 3 martie 2024, elvețienii au votat în favoarea acordării celei de a 13-a pensii. Pe de altă parte, a fost respinsă inițiativa privind vârsta de pensionare la 66 de ani.  

Duminică, elvețienii au ieșit la vot în cadrul referendumului organizat pentru stabilirea acordării celei de a 13-a pensii. În plus, a fost supusă la vot și inițiativa ce vizează vârsta de pensionare la 66 de ani.

(NU RATA: Anunțul care îi liniștește pe toți pensionarii din România! Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor)

 Elvețienii au votat pentru acordarea celei de a 13-a pensii

Potrivit rezultatelor provizorii, propunerea privind a 13-a pensie a primit 58,2% din voturile elvețienilor. De asemenea, această propunere a obținut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene, aceasta fiind o condiție pentru adoptarea sa, potrivit AFP. Astfel, de acum înainte, pensionarii din această țară vor primi anual o pensie lunară suplimentară, calculată în funcţie de populaţia activă, ai cărei membri vor primi şi al 13-lea salariu.

Propunerea privind a 13-a pensie, susţinută de Confederaţia sindicală elveţiană şi de partidele de centru-stânga, fusese respinsă de guvern, de lobby-urile din mediul de afaceri şi parlament, care au considerat-o ca fiind ineficientă din punct de vedere financiar. În trecut, alegătorii elveţieni au fost foarte precauţi în privința susținerii măsurilor considerate o ameninţare pentru mediul de afaceri.

Totodată, iniţiativa pentru majorarea vârstei de pensionare la 66 de ani, depusă de Tinerii Liberali-Radicali Elveţieni (PLR) şi propusă în cadrul aceluiaşi referendum, a fost respinsă cu 74,7% din totalul voturilor.

La referendumurile din ultimele decenii, elvețienii au respins cu fermitate propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru sau ar fi acordat oamenilor mai multe concedii. Se pare că îngrijorările legate de costul vieții au schimbat radical viziunea cetățenilor acestei țări.  Potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2023 de Economist Intelligence Unit, Zurich, care este cea mai mare zonă metropolitană din Elveţia, împarte cu Singapore primul loc al topului celor mai scumpe orașe din lume.

Costurile de viață în Elveția sunt exorbitante

În prezent, pensia medie din asigurări sociale de stat în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci, adică aproximativ 2.570 de euro, pentru o persoană singură şi la 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit.

În ciuda faptului că nu sunt niște pensii de neglijat, aceste sume sunt insuficiente într-o ţară considerată ca fiind una din cele mai scumpe din lume. De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro), iar o cafea costă mai mult de 5 franci.

(VEZI ȘI: Ultima oră! Modificări importante pe Legea Pensiilor! Câți bani vor primi românii în urma recalculării!)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare