talon pensie

sursa foto:  Inquam Photos

Ultima oră! Modificări importante pe Legea Pensiilor! Câți bani vor primi românii în urma recalculării!

Toți pensionarii din România sunt nerăbdători să afle câți bani vor primi începând cu luna septembrie, în urma recalculării. 

Pensionarii urmează să primească în luna mai a acestui an, deciziile privind suma pe care o vor încasa în urma recalculării.

Vor avea loc schimbări importante în privința formulei de calcul

În luna mai a acestui an, pensionari ar trebui să primească, începând cu luna mai, acele decizii prin care pensia este recalculată.

Mai târziu, în luna septembrie, vor fi virați banii. Creșterile urmează să fie de la 1% până la 100%

Noua formulă de calcul aduce un nou plus pensionarilor

Mai exact, beneficiarii vor primi puncte bonus. Concret, potrivit antena3 ,românii care au muncit peste 25 de ani vor primi aceste puncte bonus în felul următor:

  • 0,50 de puncte/an pentru cei care au muncit peste 25 de ani
  • 0,75 de puncte vor primi cei care au muncit peste 30 de ani pentru fiecare an lucrat în plus
  • un punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Citește și: Pensiile românilor, afectate de noile reguli. Casa de Pensii a elaborat normele de aplicare pentru noua lege

Apare o nouă formulă de calcul

De asemenea, la punctajul total se vor lua în considerare și premiile, ore suplimentare, facultatea, armata sau șomaj. Ceea ce duce la o nouă formulă de calcul.

Astfel că, pensia va fi calculată în funcție de numărul total de puncte x cu valoarea punctului de referință, care este 81 lei.

Să presupunem că vorbim despre un român care are 35 de puncte, la care se adaugă, să zicem, cinci puncte. Și asta pentru că a lucrat peste 25 de ani și să presupunem că a avut facultate s-au a obținut anumite premii. În acest caz se mai adaugă încă trei puncte.

Pensia= nr.total de puncte x VPR (81 de lei) 

Pensia= 35 de puncte+5 puncte+3 puncte= 43 de puncte x 81 de lei=3.483 de lei, după noua formulă de calcul, notează antena3

Beneficii pentru mame

Începând cu anul acesta, se va ține cont și de numărul de copii născut. O mamă care are cel puțin un copil se va putea pensiona mai devreme cu șase luni. Fiecare naștere înseamnă o reducere de șase luni, maximul fiind de  3,5 ani.

Ministerul  aduce clarificări privind pensiile

Potrivit comunicatului Ministerului, pensiile românilor nu vor scădea în urma recalculărilor, ba din contră, vor exista majorări.

,,Proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 este în transparență decizională, ceea ce înseamnă că toți cei interesați pot face sugestii și observații în vederea îmbunătățirii actului normativ și eliminarea neclarităților.

În conformitate cu art. 144 din Legea nr. 360/2023, recalcularea pensiilor aflate în plată se va produce conform calendarului asumat, prin aplicarea noii formule de calcul. În urma acestui proces, nicio pensie nu va scădea. Din contră, vor exista creșteri semnificative de pensii pentru cei care au muncit și au contribuit mai mult.”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare