sursa foto:  Facebook

Acuzații grave la adresa șefului Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu! Cu ce l-ar avea la mâna DNA

Președintele Comisiei de Control al SRI, Adrian Țuțuianu a fost una dintre figurile PSD extrem de importante în economia puterii. Acesta l-a chemat de mai multe ori pe directorul SRI, Eduard Helvig și a anunțat că vor fi luate măsuri cu privire la modul de organizare și funcționare a serviciului, aducând adesea în discuție și ofițerii acoperiți din presă și administrație publică. Și protocolul încheiat de DNA și SRI este în vizorul politicianului.

Surse politice au dezvăluit pentru bugetul.ro că Adrian Țuțuianu ar fi deja în vizorul DNA și că mai devreme sau mai târziu ar putea fi chemat la audieri într-un dosar în care ar fi acuzat de trafic de influență.

Dosarul lui Țuțuianu la DNA

Și nu este vorba despre dosarul din 2012 în care acesta era acuzat de trafic de influență alături de deputatul Ion Stan. În acel dosar doar Ion Stan a fost condamnat la doi ani de închisoare, în timp ce acuzațiile la adresa lui Țuțuianu au constituit un alt dosar (disjuns) și care în anul 2013 a primit NUP (neînceperea urmăririi penale).

Așadar, surse au dezvăluit pentru bugetul.ro că Țuțuianu ar fi în vizorul procurorilor pentru alte fapte, mai exact acelea pe care Silviu Mănăstire le-a prezentat în ianuarie 2016, în cadrul emisiunii Dosar de Politician.

În anul 2009, Adrian Țuțuianu a fondat o societate de avocați împreună cu soția lui Daniel Cristian Stan. Daniel Cristian Stan este președintele PSD Târgoviște și actualul primar al municipiului. Societatea de avocați avea mai multe contracte cu primării din județul Dâmbovița, sub forma unor abonamente, dar pentru care nu s-a făcut licitație publică.

În anul 2012, Țuțuianu a devenit președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și și-a vândut partea sa soției lui Stan. Cabinetul a înflorit și mai mult și s-a ales cu și mai multe contracte cu primăriile din județul Dâmbovița.

Ce spune Țuțuianu

Contactat de bugetul.ro, Adrian Țuțuianu a explicat că el și-a vândut partea sa din societatea de avocați în anul 2012 și că așa cum era firesc s-a suspendat din Barou datorită noii funcții. Acesta a mai adăugat și că nu știe nimic despre contractele ce au urmat după plecare sa, dar că primește într-adevăr o chirie de 1.600 de euro pe lună de la soția lui Stan pentru că i-a închiriat spațiul și alte obiecte necesare funcționării cabinetului, sumă care este trecută și în declarația sa de avere.

Este interesant de menționat că după ce Adrian Țuțuianu a renunțat în anul 2016 la funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, locul său a fost ocupat de fostul șef al SRI Dâmbovița, Alexandru Oprea.

Vezi și Mutare șoc la SRI! Cine-i va lua locul lui Coldea

Contracte cu primăriile din Dâmbovița

Iată și relatarea în detaliu a lui Silviu Mănăstire, din ianuarie 2016, dar care nu a suscitat interes la acel moment pentru DNA. Se pare însă că ar suscita acum.

„Baronul Țuțuianu și-a pus și băiatul de mingi, politic vorbind, în funcția de primar interimar la Târgoviște. El se numește Daniel Cristian Stan și este viceprimar cu preluare de atribuții. Ca lucrurile să fie clare, acest Cristian Stan este fostul partener de afaceri al baronului Țuțuianu.

Țuțuianu i-a vândut în anul 2012 cabinetul său de avocatura după ce a fost ales președinte al Consiliului Județean. Cabinetul de avocatura Țuțuianu a fost transformat în cabinetul de avocatură Stan și Asociații, însă, ce este mai important, contractele și clienții casei de avocatură au început să crească după ce Țuțuianu și PSD au ajuns la putere.

Clienții casei de avocatură ai primarului Stan sunt, evident, instituții publice sau entități care au legătură cu Consiliul Județean Dâmbovița. În anii 2014 și 2015 cabinetul de avocatură Stan, fost Țuțuianu, a încheiat abonamente lunare de asistență juridică cu zeci de primării din Dâmbovița, cum ar fi Sălcioara, Mătăsaru, Gura Sutii, Moreni, Moroieni, Tătărani, Nucet, Dragomireşti, Cândeşti, Slobozia Moara, Vulcana Pandele. De acest cabinet de avocatura se ocupă acum Suzana Stan, soția primarului de la Târgoviște. Doar pentru anul 2014 soția a declarat venituri de peste 120 de mii de euro de la cabinet.

Vezi și Alertă! Motivul pentru care se cere excluderea lui Kovesi din magistratură

Toate aceste contracte de asistență juridică au fost făcute fără licitație publică deoarece au fost gândite sub forma unor abonamente. Primăriile din județ plătesc sumele cuprinse între 1.400 şi 2.500 lei pe lună. Casa de avocatură a primarului de Târgoviște a mai primit contracte fără licitaţie în 2015 şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa (2.000 lei/lună), Agenţia pentru Dezvoltare Sud Muntenia Călăraşi (6.000 lei/lună), Asociaţia Biroul pentru Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria Călăraşi (5.000 lei/lună), Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa (1.200 lei/lună), Şcoala cu clasele I-VIII Odobeşti (1.000 lei), Universitatea Valahia din Târgovişte (2.000 lei/lună), Primăria oraşului Măcin-Tulcea (3.000 lei), Şcoala Gimnazială Dora Dalles Bucşani-Dâmboviţa (1.500 lei).

Este cât se poate de evident că există o incompatibilitate morala cel puțin între funcția politică a primarului de Târgoviște și sursele de finanțare ale cabinetului său de avocatură. Stan este președintele PSD Târgoviște, Adrian Țuțuianu este președintele organizațiie județene Dâmbovița.

O parte din primarii de comună și șefii de instituții care au dat bani cabinetului de avocatură, sunt subordonații politici ai celor doi șefi ai PSD din județ. Cabinetul de avocatură încasează bani de la entități aflate în subordinea sau coordonarea baronului, cum ar Spitalul Județean sau ambulanța din Dâmbovița.

Baronul Țuțuianu în persoană încasează la rândul lui 1.600 de euro de la cabinetul de avocatură, suma fiind contravaloarea chiriei pentru imobilul unde funcționează cabinetul. În tot acest context, Țuțuianu și subordonatul său, primarul Stan, se pregătesc de alegeri pe care aproape sigur le vor câștiga la Târgoviște”, povestea Mănăstire în ianuarie 2016, pe B1.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare