restaurant

sursa foto:  restaurantjack.ro

Alertă! Probleme mari în industria turismului din România! De ce se plâng hotelierii și ce doresc aceștia

Oamenii de afaceri din industria turismului din România se plâng de lipsa personalului calificat și solicită ministerului să vină cu soluții în acest sens. Președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile spune că pentru a rezolva criza de personal din turism ar fi necesară atragerea românilor care lucrează în străinătate în acest domeniu.

Și totuși, rezolvarea acestei probleme stă în mâinile celor din industrie. În România, cele mai mici salarii oferite de sectorul privat sunt chiar în domeniul turismului.

În cazul unui post de ospătar, diferenţa dintre un post din România şi unul din străinătate este destul de mare, potrivit unor calcule realizate de jurnaliștii de la libertatea.ro.

În România salariu de ospătar începe de la 1.000 şi poate ajunge la 3.000 de lei pe lună.

Germania: Salariu este de până la 1600 euro pe lună.

Franta: Salariul de ospătar în jur de 1600 euro pe lună.

Italia: Salariu porneşte de la 900 euro pe lună şi poate ajunge la 1400 de euro pe lună.

Deși nu mai sunt în UE, angajatorii din Marea Britanie îşi plătesc cel mai bine ospărarii şi bucătarii, mai exact cu salarii nete lunare de cel mult 1.400 de euro, respectiv de 1.800 de euro.

Vezi și INTERVIU „Bodyguardul lui Dragnea” dă cărțile pe față! Ce „lovitură” ar urma să-i aplice lui Mălin Bot și de ce s-a dus la ÎCCJ

Cu ce soluții vine totuși Ministerul Turismului

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, prezent la  Constanța la conferința “Dezvoltarea durabilă a turismului în România” a spus pe această temă, a spus că instituția pe care o conduce are în plan realizarea unor centre de pregătire profesională.

“Noi dorim realizarea și organizarea unor centre de pregătire profesională, adică să ne întoarcem la ceea ce am renunțat acum câțiva ani. Și primul pas îl vom face la București, al doilea pas, suntem în niște discuții avansate, este să avem un centru de genul acesta la Mangalia. Momentan, am renunțat la primul pas care trebuia să se întâmple în Constanța pentru că a apărut în mass-media la un moment dat că a venit Mircea Dobre, ministrul Turismului, și desființează un liceu și aruncă niște oameni sau niște copii în stradă. Și am renunțat. Să rămână Liceul Agricol din Constanța, cu o infrastructură formată din câteva clădiri, din care nu folosesc nici 20 la sută. Nu am fost acolo, știu din ce mi-au zis cei de acolo”, a afirmat Mircea Titus Dobre, potrivit profit.ro.

Acesta a precizat că la București lucrurile sunt avansate și speră ca până la sfârșitul anului să poată fi funcțional acest centru de pregătire profesională.

Vezi și Revoltător! Ce făceau mecanicii de la TAROM pentru a nu schimba cauciucurile aeronavelor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare