sursa foto:  ziarulromanesc.net

Alexandru Muraru: ‘Ne arată tuturor că prăbușirea sa și a Federației Ruse este un fenomen ireversibil! Amenințarea cu arme nucleare nu este nimic altceva decât o retorică de intimidare folosită și în trecut’

Amenințarea președintelui rus Vladimir Putin cu arme nucleare nu este nimic altceva decât o retorică de intimidare folosită și în trecut, un semn al neputinței și al eșecului suferit de Rusia pe teatrul de război din Ucraina, susține deputatul PNL Alexandru Muraru, președinte al PNL Iași.

Acesta susține pentru PS News că retorica nucleară și mobilizarea parțială a populației „sunt, fără doar și poate, demersuri fără de întoarcere, iar Putin va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina, pentru că orice sistem politic are acest instinct de a se conserva și e aproape clar că nu toți cei care sunt în preajma lui Putin sunt de acord cu aceste demersuri”.

„Discursul de la Kremlin al lui Vladimir Putin de pe 21 septembrie, cel mai căutat criminal de război de pe planetă la momentul acesta, ne arată tuturor că prăbușirea sa și a Federației Ruse este un fenomen ireversibil”, a declarat Alexandru Muraru, pentru PS News.

Cât despre poziția României în ceea ce privește R.Moldova, în contextul tensiunilor din Transnistria pe fondul războiului din Ucraina și a ambițiilor lui Vladimir Putin, Muraru amintește că, în ultimii 3 ani, România a ajutat Republica Moldova cu 30 milioane euro pentru investiții în infrastructura școlară, iar în 2021 au fost donate 100.800 doze de vaccin, în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19.

PS News: Revenim pe plan extern. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, pe 21 septembrie, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. Totodată, el a spus că vor fi asigurate „condițiile pașnice de organizare a referendumurilor” în zonele ocupate. Ce scoate la iveală, de fapt, această ultimă ieșire a președintelui rus? Simte Vladimir Putin că pierde războiul cu Ucraina?

Alexandru Muraru: Amenințarea cu arme nucleare nu este nimic altceva decât o retorică de intimidare folosită și în trecut, un semn al neputinței și al eșecului suferit de Rusia pe teatrul de război din Ucraina. Astfel de anunțuri extreme și necugetate reprezintă faza de precolaps a oricărui dictator. Am spus cu mai multe ocazii că la șapte luni de la debutul războiului, operațiunea specială, cum o numește Federația Rusă, de fapt o invazie barbară a unei țări suverane reprezintă un eșec de proporții. Rusia se află astăzi într-o criză politică majoră, într-un război categoric subestimat și care i-a adus pierderi uriașe. Societatea rusă este direct purtată în război și, chiar dacă la început a părut o afacere sau o chestiune a sistemului politic și a lui Putin, ceea ce se întâmplă după 21 septembrie arată practic că războiul trece direct în casa fiecărei familii din Rusia.

Retorica nucleară și mobilizarea parțială a populației sunt, fără doar și poate, demersuri fără de întoarcere, iar în opinia mea, Putin va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina, pentru că orice sistem politic are acest instinct de a se conserva și e aproape clar că nu toți cei care sunt în preajma lui Putin sunt de acord cu aceste demersuri. Când vorbim de referendumuri sau în general, orice înțelegere de natură pașnică, inclusiv istoria noastră ne-a educat ce înseamnă atunci când Rusia vorbește despre condiții pașnice, dacă ne amintim de moștenirea pe care România a primit-o după 1944, când a urmat cea mai lungă ocupație militară din istoria noastră de către un agresor. Este evident că organizarea referendumurilor și rezultatul lor vor fi pe măsura desfășurării așa-ziselor alegeri în Federația Rusă, sub fraudă și amenințare.

Poziția României este una clară: țara noastră nu va recunoaşte referendumurile de anexare organizate de Rusia în zonele ocupate ale Ucrainei. România a spus răspicat încă din primele momente ale invaziei ruse că această agresiune nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei, care continuă de șase luni, reprezintă o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și a principiilor pe care se fundamentează ordinea internațională bazată pe reguli, ceea ce arată faptul că Moscova nu a pornit un război doar împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor noastre democratice. Ceea ce vreau să subliniez este că discursul de la Kremlin al lui Vladimir Putin de pe 21 septembrie, cel mai căutat criminal de război de pe planetă la momentul acesta, ne arată tuturor că prăbușirea sa și a Federației Ruse este un fenomen ireversibil! Declanșarea celui mai mare rapt teritorial din istoria Europei după cel de-al doilea război mondial (prin anexarea ilegală și nerecunoscută de către organismele și comunitatea internațională a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, după Crimeea in 2014) este finalul demonstrației de barbarie, primitivism, stalinism pur care a inclus declanșarea celui mai înfiorător război din Europa și a celei mai mari crize a refugiaților de pe continent din epoca postbelică! Solidaritatea euro-atlanticilor este și ea fără precedent.

Cum tot fără precedent este siluirea rușilor de către un regim după moartea lui Stalin. O altă premieră este aceea nu doar a mobilizării forțate în Rusia (prima după cel de-al doilea război mondial), dar mai ales pedepsirea societății ruse. Vladimir Putin își va distruge țara iremediabil într-un ritm pe care nu-l anticipa nimeni, își va anihila propriul popor, va compromite pentru generații întregi numele Rusiei și va demonstra, irevocabil, că sistemul occidental și valorile sale reprezintă singurele variante viabile să apere umanitatea.

PS News: Sunt analiști care susțin, în acest context, că R. Moldova, aflată în calea tancurilor rusești, trebuie să se îngrijoreze în primul rând și să ia măsuri suplimentare de securitate. Este R.Moldova acum în pericol, mai mult ca niciodată? Ce rol ar trebui să aibă România într-un astfel de scenariu?

Alexandru Muraru: Orice scenariu trebuie luat în calcul de către orice guvern din Europa de Est. Este o realitate că au sporit riscurile de securitate în condițiile atacului ilegal, neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. România a jucat și joacă un rol activ în apărarea independenței și suveranității Ucrainei și, pe baza relațiilor speciale cu Republica Moldova, nu mă îndoiesc că se va întâmpla exact același lucru. România a fost un sprijin constant pentru Republica Moldova, mai ales în perioada pandemiei. Republica Moldova este statul prioritar al Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare (ODA) a României. În ultimii 3 ani România a ajutat Republica Moldova cu 30 milioane euro pentru investiții în infrastructura școlară, iar în 2021 au fost donate 100.800 doze de vaccin, în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19.

Vă mai aduc aminte că, în februarie în acest an, cele două guverne au avut o ședință comună, unde s-au luat măsuri cu impact mare pentru Moldova: un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro din partea României, reducerea tarifelor de roaming și acordul pentru construcția unui pod rutier la Ungheni. Sunt lucruri care, pentru o țară de dimensiunea Moldovei, înseamnă enorm. Mai mult, numai în 2020 (an de pandemie!), România a oferit, în domeniul educației, pentru tinerii basarabeni, burse în valoare de aproape 47 de milioane de euro. Nu cred că mai există un alt stat din UE care să ofere unui stat candidat, din afara UE, un asemenea suport!

Mai mult, avem o datorie istorică de a proteja cei 1 milion de români care trăiesc dincolo de Prut, care au cetățenie română și care sunt parte din îndatoririle noastre și obligațiile noastre ca membru al comunității internaționale, de a le oferi protecție și asistență. Realitatea este că nici acum Rusia nu respectă neutralitatea Republicii Moldova, menținându-și în regiunea separatistă Transnistria trupe rusești și „forțe de menținere a păcii”. Președinta țării, Maia Sandu, a făcut pași pentru a-și consolida capacitatea de apărare a țării, dar evident că există nevoie de ajutor din partea lumii occidentale și acesta va veni negreșit, conform psnews.ro

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare