sursa foto:  Inquam Photos/Alexandra Pandrea

O amendă de 20.000 de lei, dată de ANPC, a fost transformată într-una de 1.500 de lei! Se confirmă ceea ce Bugetul.ro anunța în luna martie

În luna martie, Bugetul.ro vă dezvăluia ce combinație economică folosesc firmele de pe piață, pentru a transforma amenzile de zeci de mii de lei date de ANPC în unele de câteva sute.

Vezi și SURSE Combinația legislativă care face ca amenzile primite de benzinăriile și giganții de pe piața românească să fie ‘apă de ploaie’

Iată că un răspuns primit de Bugetul.ro de la Societatea de Transport București confirmă ceea ce scriam la acea vreme. Concret, în urma controlului efectuat de ANPC la STB, Societatea de Transport București a primit o amendă de 20.000 de lei, pentru neregulile descoperite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor.

STB ne-a transmis că STB SA a achitat suma de 1.500 de lei, reprezentând jumătate din minimul legal al amenzii prevăzute în actul normativ OG 21/1992.

Mai mult, STB „a formulat plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenției”.

Majoritatea vehiculelor STB S.A., oprite din circulație de către inspectorii ANPC cu ocazia controlului din luna mai, au revenit în circulație în aceeași zi, după ce au fost eliminate neconformitățile constatate în timpul controlului. Precizăm că neregulile constatate au fost remediate în cadrul Atelierelor de Întreținere din unitățile de exploatare (autobaze și depouri), astfel încât autobuzele, tramvaiele și troleibuzele să poată ieși în traseu cu mici întârzieri la program.

În urma controlului efectuat în data de 09.05.2022 în unitățile de exploatare, ANPC a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 de lei. În conformitate cu prevederile OG 2/2001 art. 28 alin. (1), STB S.A. a achitat suma de 1.500 de lei, reprezentând jumătate din minimul legal al amenzii prevăzute în actul normativ OG 21/1992. În baza art. 31 alin. (1) din OG 2/2001, subscrisa a formulat plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenției”, a precizat, pentru Bugetul.ro, STB SA.

În martie, surse din piața de profil ale Bugetul.ro, dezvăluiau că agenții economici se folosesc de „o chichiță legislativă”.

Este vorba despre Ordonanța de Guvern nr. 2/2001 modificată și completată prin Legea nr. 203 din 20 iulie 2018.

Mai precis, Art. 20 pct. 10 din Legea nr. 203/2018 a modificat Art. 28 alin. (1) din OG nr. 2/2001, după cum urmează: „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”.

Așadar, în termen de 15 zile, autorul unei contravenții poate plăti o amendă de jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ. ATENȚIE la această formulare! Practic, contravenientul plătește jumătate din minimul prevăzut de lege, nu din amenda trecută în procesul-verbal. Trebuie precizat faptul că agentul constatator trebuie să facă mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”, a scrisBugetul.ro, la vremea respectivă.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare