banca banci

sursa foto:  cbc.ca

Analiștii băncii americane Jefferies: ‘Băncile din Europa pot pierde 38% din depozite, înainte de a trebui să vândă în pierdere bondurile guvernamentale pe care le dețin’

Prăbușirea Silicon Valley Bank, în SUA și colapsul Credit Suisse, în Elveția, au schimbat perspectiva investitorilor asupra stării economiei.

 

Analiştii băncii americane Jefferies susțin că băncile europene, în medie, pot face faţă unei pierderi de 38% a depozitelor fără a trebui să vândă în pierdere bondurile guvernamentale pe care le deţin sau pot vinde urgent active nelichide.

Colapsul Silicon Valley Bank, după retragerile din depozite care au forţat creditorul regional american să vândă în pierdere obligaţiuni de trezorerie a dus la concentrarea atenţie investitorilor pe potenţialele pierderi cu care se pot confrunta băncile care deţin bonduri guvernamentale, transmite Reuters.

În urma problemelor de la câteva bănci regionale americane şi a preluării Credit Suisse de către UBS, investitorii caută să găsească legăturile slabe din sistem. Discuţiile celor mai mulţi investitori au în vedere riscul dispariţiei depozitelor şi cum poate fi stopată o astfel de evoluţie„, se arată în analiza Jefferies.

Majorările dobânzilor au diminuat preţul stabilit pe piaţă al bondurilor guvernamentale, dar băncile nu trebuie să reflecte aceste evoluţii pentru obligaţiunile suverane deţinute pe care intenţionează să le păstreze până la scadenţă (HTM). Astfel ele evită o lovitură la adresa rezervelor lor de capital.

”Investitorii sunt îngrijoraţi”

Dar investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu riscul ca băncile să fie la un moment dat forţate să vândă titlurile deţinute până la scadenţă.

Conform calculelor Jefferies, media băncilor europene ar putea pierde, în teorie, 38% din depozite înainte de a se confrunta cu riscuri semnificative la adresa capitalului, din cauza pierderilor cauzate de titlurile deţinute până la scadenţă sau vânzarea altor active nelichide.

Reglementările privind lichidităţile pe termen scurt, introduse după criza financiară globală, „par să funcţioneze conform aşteptărilor”, susţin analiştii. Ei au analizat capacitatea băncilor de a acoperi rapid retragerile din depozite cu pierderi minime sau fără pierderi, faţă de nivelul depozitelor de retail, care conţine 63% din baza medie a depozitelor bancare.

Depozitele de retail sunt o sursă importantă de stabilitate a finanţării deoarece sunt mai rezistente decât depozitele corporate şi nu afectează costul finanţării.

Analizele noastre arată că Fineco, Swedbank, Credit Agricole şi National Bank of Greece au rezultate relativ bune. Standard Chartered, Santander şi BBVA nu au rezultate ridicate în mod deosebit, dar diversificarea lor geografică trebuie luată în calcul ca un factor care atenuează dificultăţile„, susţin analiştii de la Jefferies, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare