sursa foto:  noticias.plu7.com

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Avem o problemă cât casa. Începe un război politic între Roma și Bruxelles’

Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fratelli d’Italia, şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de dreapta a lui Matteo Salvini şi Forza Italia, formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, a câștigat alegerile legislative din Italia cu 41-45% din voturi, suficiente pentru o majoritate parlamentară.

Extrema dreaptă câștigă alegerile în Italia pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. O victorie surprinzătoare care stârnește deja scandal în toată Europa.

Ce înseamnă pentru UE un guvern de extremă dreapta?

”După molimă, după război, după criza energetică și criza economică, UE e pândită și de o criză politică profundă. Este evident că începe un război politic între Roma și Bruxelles. O să vedem ce  se întâmplă, fiindcă altminteri, în mod normal, un guvern de extremă dreapta, post fascist, nu ar trebui să primească fonduri europene fiindcă se încalcă directivele europene privind respectarea statului de drept și al valorilor europene. Este un vot democratic și avem o problemă cât casa. În anii `90 în Algeria au fost alegeri libere și corecte. În primul tur câștigaseră fundamentaliștii islamici care aveau în program desființarea partidelor politice, legarea femeilor în casă și alte lucruri pe care le promova fundamentalismul.

Ce s-a întâmplat? Nu a mai avut loc turul doi și atunci s-a vorbit pentru prima dată despre limitele democrației. Iată că în 2022, după 30 de ani, în Italia, una dintre marile puteri culturale ale lumii și o putere economică  majoră în UE, avem de-a face cu situația aceasta: ce se întâmplă în acest moment cu Guvernul doamnei Meloni care are majoritate cu Matteo Salvini și Silvio Berlusconi? Ce măsuri vor lua și cum va reacționa UE? Dacă UE nu reacționează la măsuri aberante ce pot fi luate de Roma, atunci de ce mai pedepsești Budapesta și Varșovia?”, a declarat, la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

Citește și:

Comisia Europeană, după alegerile din Italia: ‘Așteptăm o cooperare constructivă. A vedea în acest scrutin un fel de judecată cu privire la Europa mi se pare, în orice caz, o simplificare extremă’

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare