sursa foto:  playtech.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Cum să intre, acum, în NATO o țară aflată în război cu Rusia? Ucraina, până la intrarea în acest război, era un stat eșuat, cu oligarhi, cu o corupție înspăimântătoare, fără stat de drept’

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre ce ar însemna intrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică: ”Cum să intre, acum, în NATO o ţară aflată în război cu Rusia? Păi, dacă intră în NATO, înseamnă că NATO intră în război cu Rusia”.

Biroul lui Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina are deja sprijinul a 10 țări din blocul comunitar pentru a adera la NATO, printre care și România, după cum a transmis Klaus Iohannis în această seară.

Întrebat despre o posibilă diviziune in Europa, având în vedere că restul statelor, în afară de cele din flancul estic, au fost tăcute, analistul politic a spus:

Intrarea în NATO o hotărăşte în primul rând America. Ştim că, în 1997, la Madrid, Emil Constantinescu a convins în mod miraculos pe toată lumea. Atunci s-a opus Bill Clinton şi nu am intrat (n.r. România). Ăsta este adevărul. De ce America? Fiindcă 60% din bugetul alianţei este plătit de SUA. Mai mult, cea mai mare a doua parte a bugetului este dată de Germania, Marea Britanie. Franţa era un pic în exteriorul alianţei, acum văd că a intrat mai adânc.

Este util, este absolut necesar ca Ucraina, la un moment dat, să intre în NATO, inclusiv pentru noi. Să ai un partener NATO la Est ar fi senzaţional, să nu mai avem „Ursul” lângă noi, să nu rămânem noi în flanc. Problema este că este o declaraţie politică. Finlanda şi Suedia au intrat rapid în NATO, mă rog, sunt pe cale, dar sunt două ţări extrem de bogate, cu armate foarte puternice, cu democraţii consolidate, cu economie de piaţă de funcţională. Ucraina, până la intrarea în acest război, era un stat eşuat, cu oligarhi, cu o corupţie înspăimântătoare, fără stat de drept.

Mai mult, unul dintre criteriile pentru aderarea la NATO este să nu ai probleme cu vecinii, este fundamental. De-aia, noi am semnat în 1997, crezând că intrăm în NATO, tratatul şi cu Ungaria şi cu Ucraina, la vremea respectivă. Vă daţi seama? Cum să intre, acum, în NATO o ţară aflată în război cu Rusia? Păi, dacă intră în NATO, înseamnă că NATO intră în război cu Rusia. Ori, aici, multe lucruri s-au spus despre preşedintele Biden, dar omul a fost înţelept. Nu a băgat NATO în război direct cu Rusia„.

„Bine ar fi să ne comportăm cu Ucraina ca şi cum ar fi membru NATO”

Bine ar fi ca în momentul acesta să ne comportăm cu Ucraina ca şi cum ar fi membru NATO – sprijin umanitar, sprijin financiar, sprijin militar. Dar integrarea în NATO este un proces complex. Să ştiţi că nu mă puteţi pune pe mine să pilotez un Boeing. Ştiu mult, mă pasionează aviaţia, dar nu pot pilota un Boeing, chiar dacă m-aţi încuraja, m-aţi ţine de mână. Nu se poate! La fel şi Ucraina. Nu se poate de azi pe mâine, dar se poate şi Ucraina trebuie să facă faţă.

În plus, poate ne luăm şi noi seama pentru că, din flancul estic, Polonia poate face față singură Armatei Roşii. Aşa armată au polonezii! Viktor Orban este oficial pionul lui Putin în Europa. Nu mai are nimeni nicio îndoială. Slovacii, cehii şi ceilalţi sunt şi ei de partea Occidentului în acest război. Bulgarii nu prea știm – ba sunt pe un picior, ba pe celălalt”, a spus Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Vladimir Putin nu este deloc într-o situație fericită. Dacă lovești Londra cu o rachetă strategică și ajunge acolo nu mai există nici Londra, nici Marea Britanie și nici tot sudul Franței’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare