sursa foto:  g4media.ro

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Avem de-a face aici cu o realitate pe care, din nefericire, Occidentul nu a prevăzut-o. Gazul ieftin rusesc, energia ieftină și mâna ieftină de lucru chinezească au început să se termine’

Bogdan Teodorescu, analist politic, a vorbit despre situația actuală a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar și despre poziția Occidentului, în această criză. Acesta a precizat că, în prezent, Rusia încearcă să obțină „destabilizarea guvernelor occidentale și reducerea, prin aceste presiuni sociale, a sprijinului pe care Occidentul îl acordă Ucrainei”.

 

„La un moment dat, Occidentul s-a bătut cu Putin pe sufletul rusului. La ora actuală, Putin a mutat războiul pe sufletul europeanului de vest și, cu spectrul venirii iernii, comunicatorii Rusiei încearcă să obțină, de fapt, efectul dorit – destabilizarea guvernelor occidentale și reducerea, prin aceste presiuni sociale, a sprijinului pe care Occidentul îl acordă Ucrainei.

Este foarte clar că Ucraina rezistă datorită eroismului soldaților proprii, dar și datorită uriașului suport material, militar, strategic și financiar, pe care îl acordă Statele Unite și Europa de Vest. În acest moment, o mare victorie pentru Rusia ar fi oprirea sau limitarea acestui sprijin din cauza problemelor pe care cetățenii europeni le fac guvernelor proprii. Dacă ne uităm la ultimele evoluții – nepornirea Nord Stream-ului și toate acele lucruri care decurg de aici – replica rusească e foarte clară: noi nu vom porni niciodată Nord Stream-ul la întreaga capacitate, atâta vreme cât vor mai fi sancțiuni.

Deci, pe de-o parte, rușii au o propagandă întreagă care explică faptul că sancțiunile pe ei nu îi deranjează, că de fapt se simt mai bine ca înainte – fals, fiindcă altfel n-ar fi atât de agitați pe alte pagini. Pe de altă parte, ei încearcă să pună o presiune pe cetățeanul european, care, spre deosebire de cetățeanul rus, se poate revolta, se poate organiza, poate face meeting-uri și poate dărâma și guverne”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a afirmat că „abandonarea confortului este un pariu foarte greu de dus”, iar „această perioadă a mega-confortului european, a statului bună-stare” este pe cale să se încheie.

„În momentul de față, noi avem în față două realități: una în care cetățeanul european iese în stradă pe bune și a doua, în care diversele forme de penetrare rusească în spațiul european – penetrare veche, de 20 de ani – încep să se manifeste și să determine mișcări în stradă, agitații, haos și așa mai departe. Noi avem de-a face aici, de fapt, cu o realitate pe care, din nefericire, Occidentul nu a prevăzut-o.

E foarte bine ca și-au obișnuit cetățenii cu confortul, e normal, toți dorim confort, numai ca abandonarea confortului este un pariu foarte greu de dus și cămașa confortului este mult mai departe decât haina libertății Ucrainei. Este de văzut ce anume va prevala în această iarnă – vor prevala valorile care, teoretic, formează Uniunea Europeană și spiritul european sau va prevala confortul individual, pentru care Europa Occidentală a muncit atâta amar de vreme, în care noi am intrat de curând, cu ochii la valorile și la lucrurile promovate de Europa Occidentală și care iată, în acest moment, se îndreaptă spre un final.

Intrăm într-o nouă epocă, este foarte clar că există riscul major ca tot ceea ce am văzut o perioadă de timp la televizor, din spatele cortinei de fier, și o perioadă de timp, în direct, mergând, văzând și încercând să aducem acest confort la noi în țară, la noi în vieți, să se termine. Această perioadă a mega-confortului european, a statului bună-stare să se încheie, fiindcă cele două motoare majore – gazul ieftin rusesc, energia ieftină și mâna ieftină de lucru chinezească – au început să se termine”, a precizat Bogdan Teodorescu, conform gândul.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare