sursa foto:  Facebook

Anunțul ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu! Ce se va întâmpla cu pensiile în România

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunţat sâmbătă, 29 iulie 2023, că dosarele de pensii vor fi digitalizate până pe data de 31 august 2023, că pensiile publice vor fi recalculate și că pensia minimă va fi majorată în 2024.

Pensiile de contributivitate. Avem aici două procese care se desfăşoară în paralel. Primul dintre ele este digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Aproape 3.900.000 de dosare sunt deja digitalizate până la 31 august. Sarcina preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice este să finalizeze acest proces. Digitalizarea dosarelor de pensii ne va ajuta astfel încât, având datele deja în sistem, procesul de recalculare să fie mai facil. Întâi vom face reforma pensiilor publice prin legea cu care venim şi care, de altfel, este şi aceasta o condiţionalitate a Comisiei, după care vom recalcula pensiile pentru agricultori.

Dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare, sigur că vom aplica legea nouă. În cazul în care nu va fi în vigoare înainte de 1 ianuarie, sigur se va aplica mecanismul de indexare pe care îl avem acum. Creşte pensia minimă; acum pensia minimă este 1.125 lei. Unul dintre obiectivele noii legi a pensiilor este de a aduce echitate, justiţie socială pentru pensionarii români, dar în acelaşi timp de a creşte veniturile şi ale pensionarilor cu venituri mici”, a zis ea într-o emisiune TV de pe TVR Info.

Cu o zi în urmă, ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat personal că unul dintre obiectivele noii Legi a Pensiilor este „să urmărim creșterea valorii punctului de pensie, dar și pentru a-i ajuta pe românii cu pensii mici, evident, dorim să creștem cu o sumă ceva mai consistentă și pensia minimă.”

„Aici avem două aspecte, unul care ține de partea instituțională a Casei Naționale de Pensii Publice pentru că până la 31 august, președintele Casei Naționale de Pensii Publice are sarcina de a digitaliza toate dosarele de pensie și una care ție de rapiditatea cu care încheiem procesul noii Legi a pensiilor.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare