Blocuri 2

sursa foto:  Pixabay.com

Apartamentele din București care se ieftinesc. În mai multe zone ale Capitalei prețurile sunt în scădere

După ce ani la rând prețurile apartamentelor din București au crescut constant, începutul anului 2024 păstrează această tendință. Totuși, în mai multe zone ale Capitalei prețurile sunt în ușoară scădere față de anii precedenți. 

În luna februarie a acestui an a continuat creșterea prețurilor cerute de pro­prietarii aparta­men­telor vechi cu trei camere din Capitală, față de luna trecută. Totuși, comparativ cu anii trecuți, prețurile sunt mai mici în anumite zone ale orașului.

(VEZI ȘI: Castel din România, scos la vânzare pentru 500.000 de euro. Mai multe clădiri impunătoare își caută proprietari noi)

În ce zone din București s-au ieftinit apartamentele

Potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanță imobiliară SVN România, în februarie 2024, media prețurilor de pe piața imobiliară din București a ajuns la 106.800 de euro, în creștere cu 1,1% față de aceeași lună a anului 2023 și la un nivel aproape identic cu cel din ianuarie.

Totuși, pentru prima dată, 6 din cele 13 zone ale Capitalei au înregistrat scăderi, cea mai mare de aproape 9%, în cartierul Crângaşi, urmat de cartierul Militari, cu o scădere de aproape 4%. Totodată, în zona Moşilor – Ştefan cel Mare, prețurile au crescut cu 20%, iar în  Drumul Taberei cu 10%.

„Preţurile pe segmentul rezidenţial analizat au rămas constante la început de 2024, într-un context general în care numărul tranzacţiilor cu locuinţe este în creştere faţă de începutul lui 2023 şi cu doar 4% mai redus faţă de ianuarie 2022, anul recordurilor absolute – de remarcat că la nivel naţional s-a înregistrat o creştere de 15% faţă de anul record 2022. Într-un context de reducere probabilă a ofertei noi, locuinţele de pe piaţa secundară îşi vor păstra atractivitatea şi în acest an şi există premisele pentru o creştere de preţuri mai accentuată comparativ cu cea înregistrată anul trecut”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Modificările apărute piața imobiliară

Pentru ca acuratețea informațiilor să fie cât mai mare, începând cu luna ianuarie 2024, ZF Index Imobiliar a luat în calcul 13 zone în loc de 20, concentrându-se pe cartierele cu mai multe anunțuri. Astfel, au fost eliminate zone precum 1 Mai, 13 Septembrie şi Vitan Mall. În plus, zona Brâncoveanu este calculată acum ca parte din Olteniţei, Mihai Bravu din Iancului, Ştefan cel Mare din Moşilor, iar Victoriei alături de Unirii, ca parte a zonei centrale a Capitalei. Mai mult, acum  sunt luate în calcul apartamentele construite între 1978 şi 1990, nu doar cele ridicate între 1980 şi 1990.

Anul 2024 aduce o nouă modificare în piaţa imobiliară locală. TVA-ul pentru locuinţele care au un preț de până în 120.000 de euro a crescut de la 5 la 9%. Din acest motiv, piaţa de nou a explodat pe final de 2023. Modificarea vine după ce din ianuarie 2023 pragul TVA-ului de 5% era redus de la 140.000 la 120.000 de euro.

(NU RATA: Schema prin care Ion Țiriac se umple de bani cu blocurile de la „Stejarii”. Apartamentele din complex nu pot fi cumpărate)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare