sursa foto:  capital.ro

Arhiepiscopia Tomisului răspunde acuzațiilor DNA: Ne menţinem punctul de vedere privind nevinovăţia IPS Teodosie şi a consilierului eparhial

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului sar în apărarea IPS Teodosie și au transmis că îşi menţin punctul de vedere privind nevinovăţia acestuia, referitor la începerea urmăririi penale de către procurorii anticorupţie, după ce ar fi promis 160.000 de lei pentru a obține bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

 

 

 

„Aspectele menţionate de către domnii procurori probabil că sunt cele din materialul video apărut în presă. Când avocaţii celor invitaţi astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie vor lua contact cu elementele dosarului, vom putea reveni cu informaţii noi. Întrucât Arhiepiscopia Tomisului a solicitat, prin comunicatul său din 21 noiembrie 2023, autorităţilor publice ‘să aprecieze dacă fapta pretinsului intermediar cade sub incidenţa prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal şi să acţioneze în consecinţă’ şi şi-a rezervat dreptul de a se adresa instanţelor competente pentru examinarea şi eventuala soluţionare a situaţiei, menţionăm că ne menţinem punctul de vedere privind nevinovăţia Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi a Consilierului eparhial”, reiese din comunicatul transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform acestuia, Arhiepiscopia Tomisului îşi va continua nestingherită viaţa spirituală, Chiriarhul şi preoţii ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioşii ortodocşi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a ţării vor fi pomeniţi în continuare la toate sfintele rânduieli.

O înaltă față bisericească este cercetată de DNA pentru cumpărare de influență! Ar fi promis 160.000 de lei pentru a obține bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte

„Nutrim speranţa că legea va fi împlinită în litera şi în spiritul său, credem cu tărie că autorităţile îşi vor face datoria şi că principiile constituţionale vor fi respectate. Atât Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului cât şi Consilierul eparhial, în calitate de buni cetăţeni, se vor conforma întru totul solicitărilor instituţiilor abilitate”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de declaraţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române referitor la acuzaţiile aduse de DNA, considerând că acesta s-a antepronunţat, fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care priveşte exclusiv persoana Chiriarhului şi cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului. „Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că ‘purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale şi nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituţia pe care o reprezintă'”, reiese din comunicat.

Fost ministru de Finanțe, despre dosarul care îl vizează pe IPS Teodosie: ‘Trebuie să ai probe solide în sensul acesta. Îți pui întrebarea dacă a fost o provocare’

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de DNA, în acelaşi dosar este urmărit penal şi un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică ‘înţelegerea’ respectivă”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, suma de 800.000 lei urma să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului, informează AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare