sursa foto:  ziaruldevrancea.ro

Armata Română a trimis Parlamentului cererea pentru a achiziționa 32 de avioane de luptă F-35! Ministrul Apărării: Aeronavele F-35 sunt cele mai avansate platforme aeriene disponibile la acest moment

Ministerul Apărării Naționale a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționarea în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multirol generația a V-a F-35.

Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6,5 miliarde USD, anunță jurnalistul Radu Tudor.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Aeronavele F-35 sunt cele mai avansate platforme aeriene disponibile la acest moment”

„Prin trimiterea către Parlamentul României a solicitării de aprobare a achiziției aeronavelor de generația a V-a, F-35, facem primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație, care va oferi României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre.

Aceste avioane sunt dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, au capacitatea de a gestiona schimburi de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol și de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă și utilizează muniţii inteligente de înaltă precizie.

Aeronavele F-35 sunt cele mai avansate platforme aeriene disponibile la acest moment și permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, a declarat, pentru Antena 3, Angel Tîlvăr.

Programul de inzestrare a Fortelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT.

Derularea achizitiei se va face in 2 faze.

Faza 1 : 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2 : 1 escadrila – 16 avioane.

Pretul de achizitie include : motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, munitii aer-aer si munitii aer-sol.

Primele avioane F-35 ar putea fi operate de Romania din 2030.

Programul de achizitie se va derula prin intermediul Foreign Military Sales, aprobat de Congresul SUA.

„Principala amenintare la adresa securitatii Romaniei in contextul actual este consolidarea potentialului militar al Federatiei Ruse si cresterea presiunii militare la frontiera estica a Romaniei.

Cresterea capacitatii de proiectie a fortei prin utilizarea bazinului Marii Negre si a teritoriilor Ucrainei, posibil ocupate in urma conflictului actual, constituie o sursa de insecuritate si este un indicator pentru intentiile si actiunile potential agresive in proximitatea Romaniei”, scrie MApN in documentul catre legislativ.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare