sursa foto:  gds.ro

Atenție! Această taxă auto a fost adoptată

Consiliul General al Primăriei București a aprobat, cu unele amendamente, proiectul privind taxarea mașinilor poluante care circulă în Capitală. 

 

Față de forma proiectului pusă în dezbatere pe site-ul oficial al Primăriei, varianta finală prezintă o serie de modificări. Astfel, taxa pentru mașinile Euro 4 se va aplica de la 1 ianuarie 2021, iar începând din 2022, mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea acces în oraș, iar cele Euro 3, din 2024

Concret, de la 1 ianuarie 2020 (2021 pentru Euro 4), proiectul va impune o restricționare a circulației pentru mașinile care poluează, (masă totală sub cinci tone) pe principalele artere ale Bucureștiului, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, dacă nu plătesc o anumită taxă, astfel:

– pentru mașinile cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul va fi permis în baza vinietei Oxigen, în cuantum redus;

– pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 și accesul va fi permis pe anumite artere cu vinieta Oxigen, dar acestea vor avea accesul interzis în zonele centrale ale Capitalei (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului).

Cine scapă de vinietă

Cât va costa, mai exact, vinieta? Cea mai scumpă va fi pentru mașinile non Euro (15 lei pe zi și 1.900 de lei pe an), iar pentru o mașină Euro 4 se vor plăti 5 lei pe zi și 500 de lei pe an.

 

Scapă de taxă mașinile electrice, cele hibrid, dar și cele Euro 5 sau Euro 6. Proiectul mai exceptează și mașinile special adaptate pentru persoanele cu dizabilități, cele destinate transmisiunilor radio și TV, mașinile instituțiilor publice, utilitarele și autovehiculele istorice. Desigur, nu vor plăti nimic nici „autovehiculele pe două roți”.

Cine nu va cumpăra vinieta Oxigen va risca amenzi între 1.500 și 2.000 de lei, amenzi ce vor putea fi date de poliția locală, rutieră sau de împuterniciții primăriei, scrie în proiect, informează dcbusiness.ro

 

Vezi și

Veste bombă! Se dau noi tichete- Cine sunt beneficiarii

Veriga lipsă a fost găsită! Legătura dintre Dan Barna și serviciile secrete/Cum a fost fabricat USR-ul

Sorina Matei o dă în vileag pe Laura Codruța Kovesi! Mesajul primit de la fosta șefă DNA

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare