lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Atenție, șoferi! Amenzi de până la 3000 de lei pentru toți cei care încalcă aceste reguli

Important! Potrivit Codului Rutier, conducătorii auto sunt obligați să își echipeze mașinile corespunzător pentru condițiile de drum, mai ales în sezonul rece. Poliția poate să aplice amenzi, chiar dacă cauciucurile de iarnă și lanțuri se află pe mașină. Mulți șoferi, din păcate uită acest lucru, iar, în consecință, sunt nevoiți să scoată din portofel bani pentru amenzi.

Imediat după ce a venit frigul, a apărut zăpada, gheața și poleiul pe străzi, probabilitatea să te trezești cu o amendă a crescut exponențial. Toți șoferii trebuie să știi că anotimpul rece nu vine doar cu o prevedere referitoare la obligativitatea cauciucurilor de iarnă, dar și cu alte mențiuni la fel de importante, prevederi care se lasă cu amenzi usturătoare.

Codul Rutier 2022: amendă de până la 2900 de lei dacă îți lipsește asta

Este foarte important si fii la zi cu legislația rutieră, pentru a preveni o amendă. Cei mai mulți șoferi, de exemplu, știu că, odată cu prima zăpadă, absența cauciucurilor de iarnă este motiv de amendă. Nu la fel de mulți știu însă că mai există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în mașină când a început sezonul rece.

În România, conform prevederilor Codului Rutier, pe timp de iarnă, trebuie să ai în portbagaj un săculeț cu nisip, dar și o lopată ce poate fi folosită la dezăpezire, în caz de nevoie. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă. Mai mult decât atât, se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Având în vedere că un punct de amendă în 2022 este egal cu 145 de lei, astă se traduce printr-o amendă între 1305 și 2900 lei.

În ceea ce privește anvelopele de iarnă, acestea nu sunt obligatorii după o anumită dată. În schimb, sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de momentul anului. Ca un detaliu suplimentar, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate și cu dispozitive antiderapante, conform playtech.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare