Avem documentul semnat de ministrul Muncii, Marius Budăi! Conducerea IRRD, contrazisă! Andrei Ursu nu era obligat să aibă titlul de cercetător științific de gradul al 2-lea, susține Budăi

La 9 decembrie 2022, Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 a anunțat, într-un comunicat de presă, că l-a demis pe Andrei Ursu – fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu – din funcția de director științific. Conducerea IRRD și-a motivat decizia prin faptul că Ministerul Muncii și Comisia de Muncă din Parlamentul României i-ar fi transmis că, „pentru ocuparea funcţiei de director ştiinţific, este obligatoriu titlul de Cercetător Ştiinţific gradul 2” – titlu pe care Andrei Ursu nu-l deține. Bugetul.ro a intrat în posesia unui document semnat chiar de ministrul Muncii, Marius Budăi, din luna iulie a anului 2022 și din care reiese că Ursu NU era obligat să dețină titlul de cercetător științific gradul 2, pentru a fi director științific al IRRD.

De altfel, Petre Roman, fost director general al IRRD, a declarat, pentru Bugetul.ro, că Andrei Ursu a fost demis abuziv de la conducerea IRRD, dat fiind că Institutul Revoluției nu e un institut de cercetare.

Vezi și Fostul premier Petre Roman, pentru Bugetul.ro: ‘O grupare dăunătoare s-a opus foarte brutal demersului științific al IRRD!’ – ‘Manevra’ în cazul demiterii lui Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate

„Asta au reclamat-o pentru că asta a fost manevra și manipularea. Institutul Revoluției Române nu este un institut de cercetare. Prin urmare, el nu se încadrează în legea privind organizarea și funcționarea institutelor de cercetare”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Petre Roman.

Mai mult, contactat de Bugetul.ro, Andrei Ursu ne-a declarat că a fost „eliberat din funcție pentru un motiv fals, neadevărat, nelegal”.  

Totodată, Ursu ne-a spus că a depus plângere penală împotriva secretarului general al IRRD, Emilian Cutean, precum și împotriva IRRD.

„Eu am o acțiune penală împotriva lui Cutean, pentru abuz în serviciu, nu pentru că ar fi semnat în numele lui Mironov, dar pentru că m-a eliberat din funcție pentru un motiv fals, neadevărat, nelegal. 

(…) Am și împotriva instituției, pe Legea Muncii, că și acolo am fost demis tot ilegal, pentru că, potrivit Codului Muncii, nu trebuia să am CS2 și nu a existat un motiv valid”, a subliniat, pentru Bugetul.ro, Andrei Ursu.

Andrei Ursu susține că totul i se trage, de fapt, de la cartea „Căderea unui dictator – Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989”, realizată în numele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, în perioada în care fostul premier Petre Roman ocupa funcția de director general al IRRD

Facem precizarea că, la 6 martie, după ce am publicat interviul pe care ni l-a acordat Petre Roman, am întrebat IRRD-ul, prin e-mail-ul afișat pe site-ul instituției, cum răspunde acuzațiilor formulate de fostul premier și dacă este adevărat că Ministerul Muncii a transmis o notă către IRRD, în care precizează că, IRRD nefiind institut de cercetare-dezvoltare, nu este necesar ca directorul științific să dețină titlul de „Cercetător Științific gradul 2”. Până la această oră, nu am primit niciun răspuns. 

Marius Budăi: „Pentru ocuparea postului de director științific, nu trebuie îndeplinite condițiile din Legea nr. 319/2003, institutul având o reglementare distinctă față de institutele de cercetare-dezvoltare”

Conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, dispozițiile prezentului statut se aplică personalului de cercetare-dezvoltare care își desfășoară activitatea în cadrul sistemului național de cercetare-dezvoltare, în cadrul altor structuri cu capital de stat, privat sau mixt, al instituțiilor publice, precum și în cadrul unor forme asociative ori în mod individual. (…) Potrivit art. 1 din Legea nr. 556/2004, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 funcționează ca instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitatea juridică.

Având în vedere cele de mai sus, apreciem că institutul are o reglementare distinctă față de institutele de cercetare-dezvoltare, astfel cum prevăd dispozițiile cu caracter special ale Legii nr. 556/2004.

Potrivit art. 4 alin. (11) din  Legea nr. 556/2004 privind înființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, consiliul științific este coordonat de un director științific, numit de președintele institutului prin decizie.

Față de prevederile legale menționate, apreciem că în situația prezentată de dvs., pentru ocuparea postului de director științific, nu trebuiesc îndeplinite condițiile din Legea nr. 319/2003, institutul având o reglementare distinctă față de institutele de cercetare-dezvoltare”, se arată în documentul intrat în posesia Bugetul.ro, semnat de Marius Budăi și adresat lui Emilian Cutean, secretar general al IRRD, ulterior împuternicit președinte.

În decembrie 2022, IRRD a transmis că și Ministerul Muncii a precizat că „pentru ocuparea funcţiei de director ştiinţific, este obligatoriu titlul de Cercetător Ştiinţific gradul 2”, fapt contrazis de documentul publicat de Bugetul.ro

„Având în vedere interesul deosebit al opiniei publice faţă de situaţia creată în cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, privind demiterea domnului Andrei Ursu din funcţia de director ştiinţific, Colegiul Naţional, ca organ deliberativ de conducere al Institutului, precizăm că domnul Andrei Ursu a fost numit în funcţia de director ştiinţific al Direcţiei de Cercetare, în baza CV-ului din care reiese faptul că este „Cercetător al istoriei comunismului” şi „Cercetător acreditat CNSAS din anul 2015”. Verificările ulterioare au dovedit că domnul Andrei Ursu nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric. În legătură cu acestea, Ministerul Muncii şi Comisia de Muncă din Parlamentul României au precizat că, pentru ocuparea funcţiei de director ştiinţific, este obligatoriu titlul de Cercetător Ştiinţific gradul 2”.

În realitate, doar Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul României, a transmis către  Institutul Revoluției Române acest punct de vedere. Totuși, poziția lui Adrian Solomon o contrazice pe cea a ministrului Muncii, Marius Budăi.

 „Având în vedere că Direcția de cercetare este condusă de un director științific, facem precizarea că ocuparea acestei funcții se face, în condițiile Legii nr. 556/2004, coroborată cu dispozițiile specifice de ocupare a funcțiilor de conducere în activitatea de cercetare și condițiile minime prevăzute la art. 21 alin. (2) din Legea nr. 319/2003, respectiv pentru ocuparea funcției de director științific, persoana trebuie să dețină cel puțin titlul de cercetător științific gradul II, se arată în punctul de vedere emis, la 23 noiembrie 2022, de Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.

Eugen DINU

Vezi și Documentul care îl contrazice pe generalul care a instrumentat ‘Dosarul Revoluției’! Un colonel DIE dezvăluie cine au fost și cum au acționat teroriștii în Decembrie ’89

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare