La 9 decembrie 2022, Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 a anunțat, într-un comunicat de presă, că l-a demis pe Andrei Ursu – fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu – din funcția de director științific. Motivul invocat de IRRD a fost acela că Andrei Ursu nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric. Ulterior, în ianuarie 2023, Colegiul Național al IRRD a decis să-l demită și pe fostul premier Petre Roman din funcția de director general, conform Libertatea și Știripesurse.ro.
Contactat de Bugetul.ro, fostul premier al României, Petre Roman, ne-a declarat că o „grupare foarte dăunătoare institutului s-a opus foarte brutal demersului științific al institutului”. Mai exact, Petre Roman face referire la cartea „Căderea unui dictator – Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989”. Volumul a fost realizat sub umbrela Institutului Revoluției Române, în perioada în care fostul premier Petre Roman ocupa funcția de director general al IRRD, iar Andrei Ursu, pe cea de director științific. Potrivit fostului prim-ministru, IRRD nu este un institut de cercetare. Ca atare, Andrei Ursu nu avea nevoie de titlul „Cercetător Ştiinţific gradul 2”, pentru a ocupa funcția de director științific.
Întrebat dacă, în opinia sa, a fost demis pe filiera serviciilor secrete, Roman a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu mai putem acuza astăzi Serviciul Român de Informații că ar avea legături cu fosta Securitate. Totuși, a punctat el, încă mai există „oameni din fosta Securitate, care se luptă cu înverșunare să mențină teza lui Nicolae Ceaușescu, că Revoluția nu a fost decât o acțiune orchestrată de serviciile străine”.
Mai mult, Petre Roman a subliniat că IRRD „n-ar trebui să mai funcționeze, la ora actuală, cu acest Colegiu Național”.
În cele ce urmează vă prezentăm interviul realizat cu fostul premier Petre Roman:
Eugen Dinu: Domnule Roman, am văzut că ați fost demis de la Institutul Revoluției Române. Ce s-a întâmplat?
Petre Roman: Ce să se întâmple? O grupare s-a opus foarte brutal demersului științific al institutului, reușit, de altfel, prin colectivul de cercetare condus de Andrei Ursu, unde erau încă 5 cercetători de primă mână, și care a produs pentru prima dată un răspuns coerent, științific, la întrebarea „Cine a tras în noi după 22?”, adică rezistența acelei grupări a Securității. Volumul a apărut la Polirom. Nu vreau să speculez mai mult.
Au încercat să blocheze drumul mai departe și eu le-am spus spus: Nu! Adică am divorțat radical de ei. Și sunt foate bucuros că nu mai sunt acolo.
Între timp, însă, institutul, Colegiul Național, ar trebui să nu mai funcționeze, fiindcă, odată cu mine, și-au dat demisia încă 5, iar în Legea de organizare-funcționare a institutului, completată cu ordonanță de urgență, se spune că Colegiul Național al Institutului nu poate funcționa cu mai puțin de 15. Ei sunt, la ora actuală, 13 – adică e o problemă legală. Pe de altă parte, există o dezbatere politică destul de vastă, care cere desființarea institutului. Mie mi-ar părea foarte rău, dar gruparea de acolo este foarte dăunătoare, otrăvită în momentul ăsta, în raport cu ce ar trebui să facă Institutul Revoluției Române. Asta e toată povestea.
Petre Roman, pentru Bugetul.ro: „Există încă oameni din fosta Securitate care se luptă înverșunat și cu metode de dezinformare și manipulare foarte grave să mențină teza lui Ceaușescu, că Revoluția nu a fost decât o acțiune orchestrată de serviciile străine”
E.D.: Credeți că ceea ce vi s-a întâmplat are vreo legătură cu Serviciile, cu urmașii Securității?
Petre Roman: Urmașii Securității nu știu care sunt, dar, în niciun caz, nu cred că mai putem astăzi acuza, astăzi vorbesc, Serviciul Român de Informații că ar avea legături cu fosta Securitate. Acum, că există încă oameni din fosta Securitate care se luptă înverșunat și cu metode de dezinformare și manipulare foarte grave să mențină teza lui Ceaușescu, că Revoluția nu a fost decât o acțiune orchestrată de serviciile străine, da, asta o mai fac și acum, din păcate. Dar cartea „Căderea unui dictator”, publicată și care a avut și are un mare succes, ea, în baza cercetărilor și a nenumăratelor dovezi, demonstrează exact cine au fost cei, care a fost gruparea care, odată ce Ceușescu a fost arestat, – e vorba de ziua de 22, după ora 12:00 – a condus la acele aproape 1.000 de morți, adică cu de cinci ori mai mult decât până în timpul propriu-zis al Revoluției, la Timișoara, București și în celelalte orașe până în 22, ora 12:00. E o poveste foarte interesantă și care nu are cum să fie oprită din drumul ei. Ce se întâmplă cu institutul? E greu să vă spun. Consiliul Științific cere desființarea lui. Părerea mea este că nu asta e soluția. Soluția ar fi să se formeze un nou Colegiu Național. Asta poate să o facă președintele României, că așa este prevăzut în legea institutului. Numai președintele poate să numească noi membri în Colegiul Național. Numind alți noi membri, se formează un nou Colegiu Național, se formează o nouă conducere, un nou director științific. Sunt angajați prin concurs alți cercetători științifici și institutul merge mai departe și-și duce până la capăt menirea, dar nu știu să vă spun acum care este cursul politic al acestui demers.
Petre Roman: „Asta a fost manevra și manipularea (că Andrei Ursu nu deține titlul de cercetător științifici – n.r.). Institutul Revoluției Române nu este un institut de cercetare”
E.D.: Dar domnul Ursu deține titlul de cercetător științific? Știu că asta au reclamat cei care au declanșat procedura de demitere.
Petre Roman: Asta au reclamat-o pentru că asta a fost manevra și manipularea. Institutul Revoluției Române nu este un institut de cercetare. Prin urmare, el nu se încadrează în legea privind organizarea și funcționarea institutelor de cercetare. De altfel, în cadrul institutului, au funcționat ca director științific și persoane care nu aveau această calitate (n.r. – cercetător științific), deși, din punct de vedere al lucrărilor sale, Ursu se califică pe deplin. Are mii de pagini publicate în legătură cu Revoluția Română.
Dar ideea că el trebuia să aibă titlul de doctor în științe nu se susține, pentru că Institutul Revoluției Române nu e un institut de cercetare-dezvoltare. De altfel, Ministerul Muncii ne-a trimis o notă, la un moment dat, în care a spus că, IRRD nefiind institut de cercetare-dezvoltare, pentru această situație, nu este necesar ca directorul științific să fie doctor în științe.
E.D.: Așadar, este doar o manipulare a grupării la care faceți referire?
Petre Roman: O manipulare care am văzut că la unii ziariști a prins. Au luat-o pe nemestecate și au făcut o minimă investigație ca să afle lucrul ăsta. Mai întâi a fost demis în mod abuziv Andrei Ursu. După aceea, a avut loc ședința Colegiului Național în care eu și mult regretatul Răzvan Theodorescu, și Mironov ne-am dat demisia, apoi, a urmat și demisia lui Romeo Raicu, și a Nicoletei Giurcanu.
Petre Roman, pentru Bugetul.ro: „Institutul n-ar trebui să mai funcționeze, la ora actuală, cu acest Colegiu Național”
Institutul n-ar trebui să mai funcționeze, la ora actuală, cu acest Colegiu Național. Dar, pe de altă parte, eu cred că ar putea fi salvat, pentru a putea duce la bun sfârșit – și asta cred că este formularea cea mai exactă: a duce la bun sfârșit – acest demers, aflarea întregului adevăr despre Revoluția Română și, în primul rând, la cea mai grea întrebare care apasă pe conștiința noastră, a tuturor și resimțită ca atare de milioane de români: Cine a tras în noi după 22? Cum spuneam mai devreme, cum să explici că au murit o mie de oameni, după ce Ceaușescu fusese arestat și se afla sub arest?
În momentul în care Ceaușescu și soția – dictatorii – au fost executați, în acel moment s-a încetat orice fel de rezistență. N-au mai murit oameni. Avem, ca să spun așa, o legătură cauzală evidentă.
Sunt lucrările de cercetare efectuate în cadrul Institutului, când eram eu director general acolo, adică ale lui (n.r. – Andrei Ursu) plus ale altor 5 cercetători, din care doi cercetători principali științifici gradul II și doi de gradul III, adică oameni de foarte bună calitate. Dar care și-au dat toți demisia ca un gest de solidaritate cu Andrei Ursu.
Va urma.