sursa foto:  europafm.ro

Banca Națională acuză Guvernul pentru creșterea prețurilor! ‘Șocul inflaţionist vine din şocul pieţelor de energie’

Banca Națională a României arată cu degetul spre Guvern pentru creșterea inflației. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), afirmă că șocul inflaționist vine din șocul piețelor de energie.

Practic, pentru ceea ce se întâmplă pe piață, BNR dă vina pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru modul în care gestionează piața de profil.

„După mai bine de un deceniu, inflaţia redevine, pe bună dreptate, principala preocupare a românilor. Discuţiile sunt ample, şi nu puţine. Însă nu poate exista o discuţie serioasă despre nivelul actual ridicat al inflaţiei fără a vorbi despre pieţele de energie. Eu o spun clar şi răspicat: şocul inflaţionist vine din şocul pieţelor de energie. BNR a analizat atent cifrele: peste jumătate din creşterea ratei inflaţiei în România provine din preţurile mari ale energiei. Impact direct şi indirect. Fundalul de politici monetare şi fiscale prea stimulative în pandemie, pe care a apărut acest şoc, alături de problemele din lanţurile de aprovizionare şi războiul, au favorizat desigur transmisia rapidă a preţurilor mari la energie în restul preţurilor, în principal în cele ale alimentelor, dar nu numai. De aceea aproape toate băncile centrale din lume întăresc politicile monetare. Însă, aşa cum în viaţă banii nu sunt răspunsul la toate problemele, la fel nici politica monetară nu cred că este răspunsul la orice problemă a societăţii. Încă nu am primit o explicaţie concretă cum prin nivelul dobânzilor putem rezolva blocajul din lanţurile de aprovizionare, criza energetică sau criza microcipurilor”, a scris Cristian Popa, pe Facebook.

„Am mai spus-o şi cu alte ocazii, inflaţia este un simptom al problemelor din economie, al dezechilibrelor şi şocurilor, însă acest simptom poate deveni boala însăşi dacă nu e tratat cum trebuie. Banca Naţională a României tratează acest simptom, cu mai multe instrumente, de peste un an deja, cu un dozaj bine calibrat. Va continua pe acest drum”, a mai spus Popa.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare