bnr

Banca Națională face noi dezvăluiri! Totul despre scăderea rezervelor valutare

Încercarea BNR-ului de a atenua scăderea bruscă a leului, așa numitele atacuri speculative asupra leului și data la care euro a deschis piața din România sunt subiecte ce par a fi din ce în ce mai resimțite de fiecare român.

Potrivit România TV, rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul de 33,81 miliarde euro la 30 noiembrie 2019, în scădere cu 1,09 miliarde de euro față de 31 octombrie 2019, când erau 34,90 miliarde euro, arată un comunicat de presă al BNR.

ECONOMICA.NET a scris la sfârşitul săptămânii trecute că BNR ar fi cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro în luna noiembrie pentru a apăra o deprecierea prea abruptă a leului. Jumătate de miliard de euro ar fi fost utilizaţi doar pe 28 noiembrie, când a avut loc aşa numitul „atac de noapte”, dată la care euro a deschis piaţa din România la un curs 4,8 lei.

Este data la care pe pieţele externe au fost bănuite atacuri speculative asupra leului, nivelul acetuia ajungând pe pieţele de la Londra şi din Statele Unite la nivelul de 4,808 lei pentru un euro. A doua zi pe piaţa românească s-au văzut cele mai mari volume de trenzacţionare din ultimii şase ani, de când sistemul pus la punct de Reuters a făcut posibilă această măsurătoare, de 800 de milioane de euro faţă de numai 200 de milioane de euro într-o zi obişnuită.

Comunicatul băncii centrale arată că în noiembrie au avut loc intrări de 1,89 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele. Pe de altă parte, au fost constate ieşiri de 2,98 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.57 miliarde euro) şi altele.

Vezi și:

Răsturnare de situație! Guvernul Orban s-ar fi răzgândit în privința schimbării legii (surse)

Omul dat afară, de la conducerea MAI, de Marcel Vela încasează o pensie impresionantă

Au destructurat Poliția Locală! Primarul a dat ordin de desființare

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare