rfi.ro

sursa foto:  www.rfi.ro

BCE, o nouă decizie privind dobânda de referință

Într-un comunicat de presă al BCE, se precizează că în ședința Consiliului Guvernatorilor s-a decis, joi, să nu se modifice dobânzile. De asemenea BCE a promis că va derula programul de achiziții de active, în valoare de 80 de miliarde de euro pe lună, cel puțin până în luna martie a anului viitor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Instituția precizează că a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Prin menținerea dobânzilor în teritoriul negativ și tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflația și creșterea economică în zona euro. Însă aceste măsuri neconvenționale sunt considerate insuficiente, astfel că analiștii se așteaptă ca BCE să adopte noi stimulente până la finele acestui an.

Atenția analiștilor se va îndrepta spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12:30 GMT, unde vor fi date publicității noile estimări de creștere economică și inflație. De asemenea, Draghi ar putea oferi mai multe detalii cu privire la măsurile avute în vedere de BCE în perioada următoare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare