banci

sursa foto:  economica.net

BNR se spală pe mâini în problema băncilor care nu plătesc impozit! Cine ar fi, de fapt, vinovatul

Dilema băncilor care nu au făcut profit și,  ca atare, nu au plătiti nici impozit este dezbătută intens zilele acestea. Într-un interviu acordat ZF Live, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, a vorbit despre acest subiect.

Voinea susține că BNR și-a făcut datoria, cerându-le băncilor care au fost în pierdere să vină cu capital. Viceguvernatorul BNR declară că problema fiscală este la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), nu la BNR.

Iată o parte din interviul acordat ZF Live, conform bnr.ro:

ZFLive : De ce credeți că băncile nu au făcut profit și de unde a venit noul Guvern cu această retorică împotriva lor? Dumneavoastră ați fost și Minstrul Bugetului, știți datele, și acum sunteți de partea cealaltă a baricadei. Băncile de ce nu au obținut profit că nu sunt instituții de binefacere?

Liviu Voinea: Suntem de aceeași parte a baricadei cu interesul de stabilitate a sectorului bancar, pe care îl are România în ansamblu și care a fost, de altfel, reliefat în numeroasele scrisori de intenție cu FMI și Comisia Europeană semnate de România între 2009 și 2015 unde reducerea NPL (creditele neperformante) a fost un obiectiv prioritar. Toate scrisorile au fost aprobate de Parlament – deci au devenit legi – și ele prevăd reducerea NPL inlcusiv prin provizioane foarte prudente, adică mari. Interesul țării este ca sectorul financiar, bancar în special să fie bine capitalizat și lichid. Din punctul de vedere al Băncii Naționale, noi nu supraveghem fiscal, supraveghem macro – prudențial. Noi, ca Bancă Națională, nu urmărim dacă băncile au profit, noi urmărim dacă băncile au destul capital. Și dacă ele nu fac profit și fac pierderi, atunci le cerem capital. Da, în perioada respectivă, sectorul pe ansamblu a facut pierderi. Deși, dacă vreți o paranteză, anul 2013 a fost singurul în care au făcut profit.

ZFLive : Dar pierderile erau îndreptățite sau au făcut optimizări fiscale?

Liviu Voinea: Asta e treaba ANAF-ului să verifice și sprijinim toate eforturile lor de a verifica. Dar, dacă băncile au făcut pierdere, BNR a venit și le-a cerut să aducă capital. În perioada 2008-2017 – perioadă în care în 2009, 2010, 2011, 2012 și 2014, pe ansamblu sectorul a fost în pierdere – băncile au venit cu un aport suplimentar de capital de 14,6 miliarde de lei, peste 3 miliarde de euro.

ZFLive : Și de ce ar fi asta important? Până la urmă era obligația lor.

Liviu Voinea: Aici intervine obligația Băncii Naționale: BNR este obligată să supravegheze prudențial, repet – ai făcut pierdere, atunci eu vin și îți cer capital. Obligația mea e să mă asigur : 1) că îți cer capital; 2) că îl aduci; 3) că, dacă nu îl aduci, iau măsurile care se cuvin mergând până la rezoluție. Problema fiscală este la ANAF. BNR nu supraveghează bilanțul băncii din punct de vedere fiscal.

ZFLive : Bun, și pentru problema fiscală trimiteți la Fisc ca să vedeți dacă-i optimizare fiscală sau altceva?

Liviu Voinea: Problema fiscală e la ANAF. Sigur, dacă s-au făcut erori în contabilitate. Banca Națională nu supraveghează bilanțul băncii din acest punct de vedere, fiscal. Este foarte important că băncile, de fiecare dată când li s-a cerut de către Banca Națională, au adus capital. 14,6 miliarde lei capital… care unde este? E în România, e depus, e capital al băncilor care sunt înregistrate în România. Da, capital străin, dar capitalul este aici. Deci au făcut pierdere în anumiți ani. De ce au făcut pierdere? Au făcut pierdere poate și dintr-un model de business insuficient de eficient, în sensul de costuri poate mari, dar unul dintre motivele importante a fost provizionarea creditelor neperformante. Dar care credite neperformante? În principiu cele date între 2006 și 2008, că după aceea nu prea s-au mai dat. Or, pentru anii respectivi 2006-2008 când s-au dat acele credite, ele au contribuit la profitul băncilor din acei ani, pentru care s-a plătit impozit. Deci, repet, nu intru în detaliu că anume bancă a făcut… La nivel macro când ne uităm s-au făcut provizioane pentru credite care între timp au devenit neperformante, dar care în momentul în care au fost acordate au determinat o creștere a profitului băncilor respective pentru care au plătit impozit.
Când acele credite au devenit neperformante, să nu uităm că a fost o criză mondială, peste tot în lume băncile au avut pierderi. România e una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care nu a trebuit să se pună bani de la buget ca să salveze băncile. Numai 5 țări din Europa sunt în această situație: Polonia, Estonia, România, Cehia și Malta. Atât. În restul țărilor europene statul nu doar că nu a încasat niște venituri din impozitul pe profit, dar a făcut cheltuieli directe de la buget. Nu e cazul în România.

Vezi și EXCLUSIV: Alexander Adamescu subminează suveranitatea României

Anunț URIAȘ pentru o categorie de bugetari! Cine va beneficia de o majorare cu 15% a salariului

„FENTEAZĂ” legea! Metodele găsite de controlorii RATB pentru a da MAI MULTE amenzi

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare