sursa foto:  Facebook

Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei consideră că nu este de interes public faptul că șeful său a semnat un Angajament cu Securitatea lui Nicolae Ceaușescu

La 8 februarie 2023, Bugetul.ro a dezvăluit, în exclusivitate, că șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, colonelul Marius-Claudiu Giurea, a semnat un Angajament cu Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, pe vremea în care era elev. Ulterior, în anul 1989, Giurea a fost abandonat din rețea.

Bugetul.ro a solicitat o reacție din partea colonelului Marius-Claudiu Giurea cu privire la Angajamentul semnat cu Securitatea. Într-un răspuns pentru Bugetul.ro , BSIJ ne-a transmis că nu poate da curs solicitării noastre, deoarece „datele cerute nu se încadrează în cele reglementare de prevederile art. 5 alin. (1) și alin. (3), regăsindu-se reglementate în cuprinsul prevederilor art. 12 alin. (1) lit. d)”.

Vezi și EXCLUSIV Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, racolat de Securitate pe vremea când era elev/A fost abandonat din rețea înainte de Revoluție

Mai exact, Brigada Specială a Jandarmeriei, în răspunsul semnat și de colonelul Giurea, susține că informațiile solicitate „se exceptează de la accesul liber al cetățenilor”, dat fiind că vorbim despre „informații cu privire la datele personale, potrivit legii”.

„Mai mult decât atât, informația solicitată, (sic!) trebuie să permită autorității sau instituției publice identificarea informației de interes public, la acest moment instituția fiind în imposibilitate obiectivă de a da curs cererii dumneavoastrăa precizat, pentru Bugetul.ro, BSIJ.

Așadar, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei consideră că nu este o informație de interes public faptul că Marius-Claudiu Giurea, împuternicit la comanda BSIJ, a semnat un Angajament cu Securitatea.

Bugetul.ro, la 8 februarie 2023: EXCLUSIV Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, racolat de Securitate pe vremea când era elev/A fost abandonat din rețea înainte de Revoluție

Conform documentului descoperit de Bugetul.roGiurea a fost racolat de Securitate în noiembrie 1987, pe vremea în care era elev la Grupul Școlar Oltenița. El a semnat un Angajament la 13.11.1987, cu numele conspirativ „Gavrilescu Bogdan”.La 25 mai 1989, Marius-Claudiu Giurea a fost abandonat din rețea. Trebuie precizat că Direcția de Specialitate a CNSAS nu a identificat informații transmise Securității de Giurea.

Astfel, CNSAS a decis că actualului șef al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.

Așadar, până la proba contrarie, colonelul Marius-Claudiu Giurea nu a colaborat cu Securitatea.

Marius-Claudiu Giurea a semnat un Angajament cu Securitatea, la 13.11.1987, fiind abandonat din rețea 25.05.1989

„În baza Notei de Constatare nr. DI/I/236 din data de 06.02.2019, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul GIUREA Marius-Claudiu figurează în dosarul fond rețea nr. R 165615 (cotă C.N.S.A.S.), dosar ce conține fise ale colaboratorilor din rândul elevilor. Domnia sa, elev în cadrul Grupului Școlar Oltenița, a semnat un Angajament la data de 13.11.1987, atribuindu-i-se numele conspirativ „GAVRILESCU BOGDAN”. A fost abandonat din rețea la data de 25.05.1989. Direcția de Specialitate nu a identificat informații transmise Securității de către domnul GIUREA Marius-Claudiu. Totodată, în cuprinsul Notei de Constatare nr. DI/I/236 din data de 06.02.2019, ca urmare a verificărilor efectuate, nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofițer de Securitate, astfel încât nu poate fi reținută nici calitatea de lucrător al Securității, potrivit art. 2 lit. a din Ordonanța de Urgență nr. 24/2008 (…) astfel domnului GiUREA Marius-Claudiu, fiul lui …, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”, se arată în Adeverința eliberată de CNSAS lui Marius-Claudiu Giurea, ce a fost descoperită de Bugetul.ro.

Potrivit CV-ului făcut public de colonelul Giurea, între 1986 și 1988, el a urmat cursurile Liceului Industrial ,,Nicolae Bălcescu” Olteniţa.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare