Capcana întinsă de Vladimir Putin – Opinie

În luna februarie a acestui an, înainte de a ordona trupelor sale să invadeze Ucraina, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a făcut o declarație surprinzătoare, anume că țara condusă acum de Volodimir Zelenski a fost creată de Uniunea Sovietică din pământuri care au aparținut anterior inclusiv României și Poloniei.

„Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluţia din 1917. (…) Apoi, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a transferat statului ucrainean nişte pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei”, a spus Putin, la 21 februarie, urmând ca la 24 februarie să invadeze Ucraina.

Astăzi, în schimb, fostul ofițer KGB a lansat în spațiul public o idee nouă, potrivit căreia România și Polonia ar vrea să rupă Ucraina, pentru recuperarea teritoriilor care le-au aparținut în trecut. Astfel, Putin a afirmat că Rusia poate fi „singurul garant real al statalității și suveranității ucrainene”.

Știm despre ideile politicienilor din Polonia de a face o țară „de la o mare, la altă mare”, înainte de Al Doilea Război Mondial se vorbea mult despre asta. Era o idee fixă. De la Marea Baltică la Marea Neagră. Vedem acum că oficialii polonezi și ucraineni se iau în brațe, dar această idee este vie. Iar ideea absorbirii Ucrainei tot acolo e.

Tot așa cum se discută, cu siguranță, despre returnarea acelor teritorii care au fost luate Poloniei, trebuie să recunoaștem că au fost luate de Stalin, după Al Doilea Război Mondial. Teritorii mari din România, din Ungaria, au fost luate. Nu este nicio coincidență că am spus la Valdai că Rusia poate fi singurul garant real al statalității și suveranității ucrainene”, a afirmat Putin, conform agenției de presă moscovite Tass.

V-ați prins? Mai întâi Putin a încercat să inflameze opinia publică din țări precum România și Polonia, prin invocarea faptului că Ucraina deține teritorii care le-au aparținut în trecut, pentru ca apoi să le acuze că doresc reîntregirea patriei.

Astfel, dând exemplul Poloniei și României, care, de fapt, ar avea interese ascunse, Vladimir Putin asigură acum întreaga omenire că doar Federația Rusă poate fi „singurul garant real al statalității și suveranității ucrainene”.

O capcană tipic kaghebistă, în care, din păcate, mulți au picat, printre aceștia merită să-l amintim și pe fostul ministru de Externe al României, Andrei Marga.

Vezi și Și totuși, de ce nu a protestat Andrei Marga împotriva Ucrainei ‘în 97 și o face acum, în plină invazie a lui Putin – Opinie

„Suntem aici într-o situație absolut specială. S-o spun direct, cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări, ne cramponăm, asta este, va fi conflict”, a spus Marga, printre altele, în luna septembrie.

Vezi și Reacția Ministerului de Externe la afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina

I-aș întreba pe cei care au căzut în plasa lui Putin când a avut dreptate liderul de la Kremlin: în februarie, când încerca să-i atragă de partea sa, sau astăzi, când spune despre ei că vor să absoarbă Ucraina?

Eugen DINU

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare