241317966 370607081433938 1555489128390399415 n

sursa foto:  Facebook

Câți ani trebuie să muncești pentru o pensie de 1281 de lei pe lună. Nu e ușor să încasezi acești bani în România

Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor au fost publicate de Ministerul Muncii. Printre acestea se numără și stagiul minim de cotizare, adică perioada de vechime necesară pentru pensia minimă. Citiți în continuare câți ani trebuie să muncească un român pentru a beneficia de indemnizația minimă socială. 

Ministerul Muncii a publicat proiectul de hotărâre de Guvern ce prevede aprobarea normelor de aplicare a noii legi a pensiilor. Prin noua lege este stabilit, printre altele, și stagiul minim de cotizare, adică perioada de vechime necesară pentru a primi pensia minimă.

(VEZI ȘI: Ultima oră! Modificări importante pe Legea Pensiilor! Câți bani vor primi românii în urma recalculării!)

Care este stagiul de cotizare necesar pentru pensia minimă

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că stagiul minim de cotizare este „prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană”. În plus, acesta a explicat câți ani trebuie să muncească un român pentru a beneficia de indemnizația minimă socială, în valoare de 1.281 de lei. Mai exact, potrivit noii legi a pensiilor, este nevoie de un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani pentru a primi pensia minimă.

„Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem.

Acum la noi este 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard, și pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil”, a declarat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Cum se calculează stagiul minim de cotizare

Noua lege a pensiilor intră în vigoare din luna septembrie a acestui an. Potrivit noii legi, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani.

Perioadele asimilate respective, studiile superioare, stagiul militar, sporul pentru condiții deosebite/speciale de muncă – fostele grupe a II- a si I de muncă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioada recunoscută în baza DL 118/1990 nu se au în vedere la calculul stagiului de cotizare contributiv de 15 ani.

(NU RATA: Pensiile românilor, afectate de noile reguli. Casa de Pensii a elaborat normele de aplicare pentru noua lege)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare