sursa foto:  Facebook

Ce datorii colosale au frații Pavăl, patronii Dedeman. Doi dintre cei mai bogați români nu sunt chiar lipsiți de griji

Frații Dragoș și Adrian Pavăl se numără printre cei mai de succes oameni de afaceri din țara noastră. În ciuda faptului că au afaceri care le asigură venituri uriașe, cei doi nu sunt lipsiți de griji. Citiți în continuare ce datorii au adunat de-a lungul timpului patronii lanțului de magazine Dedeman. 

În urmă cu doi ani, frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au urcat pe primul loc în topul Forbes al celor mai bogați români. În ciuda faptului că afacerile pe care le conduc le asigură venituri uriașe, cei doi afaceriști au adunat datorii foarte mari de-a lungul anilor.

(NU RATA: S-a întors roata! Românii cumpără companiile austriece de pe teritoriul României. Tranzacție de 16.5 milioane de euro făcută de un afacerist din Top 300 Forbes România)

Datorii uriașe pentru frații Pavăl

Compania de bricolaj Dedeman este una dintre cele mai bine cotate de pe piața românească. În 2022,  Dedeman a înregistrat venituri totale record de 1,7 miliarde de lei, adică aproximativ 342 milioane de euro și un profit net de 1,52 miliarde de lei. Totuși, afacerea de bază a fraților Dragoș și Adrian Pavăl a adunat și datorii pe măsură, de aproape 3 miliarde de lei, echivalentul a 600 de milioane de euro.

Frații Pavăl doresc să își extindă afacerea cu un nou obiect de activitate, și anume producția de energie electrică. Anul trecut, cei doi au făcut modificarea în actul constitutiv al societății. În afară de energie, Dedeman și-a mai adăugat un cod CAEN, și anume comerțul articolelor medicale si ortopedice.

Recent, Familia Pavăl a făcut o nouă tranzacție importantă. Cei doi oameni de afaceri au achiziționat 30% din grupul de firme Tei, acesta fiind un lanț de farmacii. De această afacere se ocupă Karina, fiica lui Dragoș Pavăl. La începutul anului 2023, frații Pavăl au cumpărat cele 7 clădiri de birouri deținute în București de investitorul austriac CA Immo. Nu mai puțin de 377 de milioane de euro au plătit cei doi oameni de afaceri pentru această tranzacție.

Primii pași în lumea afacerilor

Frații Dragoș și Adrian Pavăl sunt originari din Suceava și provin dintr-o familie modestă, cu opt copii. Primii pași în lumea afacerilor i-au făcut în anul 1992, atunci când și-au deschis în Bacău un mic magazin. În spațiul comercial, care nu avea mai mult de 16 metri pătrați, au angajat o vânzătoare și au adus diverse produse precum sucuri, gume de mestecat, papuci de acasă și altele necesare fiecărei gospodării.

Cu multă ambiție și perserverență, Dragoș și Adrian Pavăl au reușit de-a lungul anilor să extindă lanțul Dedeman, ajungând să aibă 30 de magazine în marile orașe din România. În prezent, cei doi oameni de afaceri au peste 6.000 de angajați.

„Am înfiinţat o firmă şi am închiriat un spaţiu de 16 metri pătraţi, pe care l-am amenajat noi. Am angajat o vânzătoare, am improvizat nişte tejghele din lemn şi din sticlă şi am început să vindem. Câştigam într-o lună zece salarii pe care le luam la întreprinderea de stat ca informatician.

Mergeam în Bucureşti, era un centru comercial numit «Massa», şi căram de acolo cu Dacia socrilor mei diverse produse. Gumă de mestecat, unghiere, tot felul de mărunţişuri. Era o mare penurie de produse şi, fiind vorba de nişte mărunţişuri care, pe atunci, erau foarte căutate.

Şi încă din prima lună de activitate am fost informatizaţi. Am cumpărat un calculator şi ţineam gestiunea pe el. Aşa am învăţat ce înseamnă să administrezi o afacere şi cât de important e fiecare detaliu”, a povestit  Adrian Pavăl în urmă cu ceva timp.

(VEZI ȘI: Afacerea din care Avram Gal, de la Transylvania Steakhouse, a făcut primii bani funcționează și astăzi și nu are legătură cu restaurantul din Cluj Napoca)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare