sursa foto:  digi24.ro

Ce trebuie să știe toți cei care au polițe de asigurare RCA la Euroins – Informații importante pentru milioane de șoferi, transmise de Fondul de Garantare a Asiguraților

După ce Tribunalul București a deschis, vineri, procedura de faliment a Euroins Asigurarea-Reasigurare SA, Fondul de Garantare a Asiguraților a făcut un anunț pentru cei care încă mai dețin polițe RCA la Euroins.

Potrivit FGA, vorbim de circa 2 milioane de polițe RCA la Euroins România.

Astfel, FGA le comunică românilor că, deși decizia instanței nu este definitivă, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept.

Ca atare, termenul de 90 de zile se împlinește la data de 08 Septembrie 2023. Potrivit legii, Lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunța polițele înainte de împlinirea acestui termen, explică FGA.

Până la data de 8 Iunie 2023 Fondul a primit 92.168 Cereri de plată din partea creditorilor de asigurari ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA.. Au fost înregistrare 53.976, din care 35.610 cereri plată daune-Anexa 10 și 18.366 Cereri de plată restituire primă-Anexa 9, precizează Fondul de Garantare a Asiguraților.

Ce a transmis Fondul de Garantare a Asiguraților

Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) a luat act de hotărârea instanței, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA. Decizia din data de  09 Iunie 2023 nu este definitivă.

Deschiderea procedurii de faliment își produce efectele atat în cadrul procedurii de faliment a societății de asigurare cât și cu privire la desfășurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraților.

Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlinește la data de 08 Septembrie 2023. Potrivit legii, Lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunța polițele înainte de împlinirea acestui termen.

De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe sa se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menționată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.

În cazul contractelor de asigurari din clasa XV-Asigurări de garanții, termenul de încetare de drept a polițelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlinește la 7 Noiembrie 2023.

La 17 Martie 2023, data ridicării licenței de funcționare a asigurătorului, la Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile cca. 3,66 milioane Contracte de asigurări, dintre care aprox. 2,76 milioane contracte RCA.

La data de 9 Iunie 2023, mai sunt valabile cca.2,94 milioane Contracte de asigurări, dintre care, aprox 2 milioane polițe RCA.

Până la data de 8 Iunie 2023 Fondul a primit 92.168 Cereri de plată din partea creditorilor de asigurari ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA.. Au fost înregistrare 53.976, din care 35.610 cereri plată daune-Anexa 10 și 18.366 Cereri de plată restituire primă-Anexa 9.

 Hotărârea din data de 09 Iunie 2023 nu modifică activitatea de primire și procesare a Cererilor de plată (Anexele 9/10).

Recomandăm potențialilor creditori de asigurări ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA. să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro

Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevazută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare