ciolos china

sursa foto:  eureporter.co

În ce vor să investească chinezii 700 milioane de dolari în România

După un șir lung de negocieri între oficialii români și chinezi, unul dintre cele mai mari proiecte de investiții chineze va deveni în cele din urmă realitate. Este vorba despre un parteneriat între grupul energetic privat CEFC China și Rompetrol Group din România, care este în prezent controlat de KazMunayGas International, anunță EuReporter.

O primă consultare a avut loc între premierul Chinei și  premierul României, Dacian Cioloș, urmată de o vizită la București a unei echipe CEFC China. Valoarea proiectului  este una consitentă și se ridică la aproximativ 700 de milioane de dolari.

Vezi și Trist! Lovitură sub centură dată de tehnocrați tinerilor

În anul 2015, China a investit aproximativ 200 de miliarde de dolari în Europa, iar pentru 2016, unele previziuni arată că suma ar crește la 300 de miliarde.

Parteneriatul energetic dintre China și România a fost blocat o perioadă de o anchetă a DIICOT care a înghețat active de 2 miliarde de dolari, aflate în proprietarea KasMunayGas, incluzând aici și Petromidia, cea mai mare și mai de succes rafinărie din țară.

În 10 ani de activitate în România, KMG a plătit către stat taxe în valoare de 13 miliarde de dolari, având în jur de 5000 de angajați, ceea ce înseamnă că a ajutat consistent economia românească. Săptămâna trecută, compania a anunțat un profit în creștere cu 41% față de aceeași perioadă (nouă luni) a anului 2015.

Vezi și Previziunea sumbră a unui oficial ONU! Ce se va întâmpla cu țara noastră

România deține 44% din acțiunile KMG în România, ceea ce a transformat țara noastră în numărul trei în UE în ceea ce privește independența energetică. Relația strânsă dintre România și Kazahstan ajută la garantarea securității aprovizionării.

KMG operează în 12 țări și este o bază consistentă de active pe care se pot baza investițiile chineze. CEFC a raportat venituri de 35 de miliarde de dolari în 2014. Este a zecea cea mai mare companie privată din China și controlează un portofoliu diversificat de active, petrolul și gazele naturale reprezentând 60%. Compania se extinde în Europa Centrală și de Est, în Cehia și Slovacia în special, cu achiziții mari de la turism la imobiliare, lucrând îndeaproape cu mediul privat de afaceri și guverne.

În România, CEFC vrea să ia o participație de 51% de la KMG, România continuând să-și păstreze acționariatul. Proiectul va fi unul de parteneriat public privat între România Kazakhstan și China.

Vezi și Care sunt cele mai bune destinații turistice pentru 2017?

Această mișcare va extinde activele generatoare de energie și va aduce un nou capital pentru locuri de muncă și investiții.

Valoarea competitivă și securitatea proiectului, poate fi văzut în aducerea laolaltă de capital din China, fluxurile de energie din Kazahstan și operațiuni de management din România. Capacitate crescută, tehnologia și randamentele vor contribui la sporirea securității energetice în întreaga regiune.

Astăzi Kazahstanul produce 80 m / t pe an, al doilea cel mai mare producător din fosta Uniune Sovietică, și există previziuni pentru a construi o sursă de până la 100 m / t,  până la sfârșitul deceniului.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare