Cei mai buni fundași din istoria fotbalului [P]

Spectacolul fotbalului este adesea dat de goluri pentru că la urma urmei toți fanii fotbalului își doresc să vadă echipele marcând. Cu toate acestea, nu se întâmplă de fiecare dată să vedem goluri în toate meciurile.

Cu toate că pare că faza ofensivă este cea mai grea, în realitate cea mai dură muncă o au fundașii, a căror merite sunt de multe ori trecute cu vederea. În acest articol îți propun un top al celor mai buni și eficienți fundași din fotbalul mondial din toate timpurile.

1. Paolo Maldini

Maldini s-a bucurat de o carieră de excepție timp de 25 de ani pe teren. Ca senior, el a jucat doar la echipa lui de suflet, AC Milan, iar dacă și ție îți place acest club, verifică aici ce cod bonus există la Superbet astfel încât să poți paria pe meciurile echipei oricând dorești, alături și de un bonus avantajos.

În total, Maldini a evoluat în 902 partide pentru milanezi. Pe lângă asta, Maldini a fost selecționat și a apărut și în 126 de meciuri sub tricoul naționalei Italiei în 2 decenii și jumătate de activitate pe teren.

„Il Capitano”, cum mai era numit, a fost un adevărat fenomen pe teren și a inspirat generații de fotbaliști să devină fundași. A fost un jucător unic grație abilității sale de a-și folosi la fel de bine ambele picioare, și stângul și dreptul pentru a controla mingea.

A început întâi că fundaș dreapta, însă a fost mai apoi mutat pe flancul stâng pentru a se acomoda cu Mauro Tassotti.

A câștigat 7 titluri în Serie A cu Milan, 5 titluri Champions League, o Cupă a Italiei, 4 SuperCupe ale Europei, precum și un Campionat Mondial al Cluburilor. De asemenea, Maldini a făcut parte din echipa Italiei care a terminat finalistă la Mondialul din 1996 și la Europeanul din 2000.

2. Franz Beckenbauer

Putem spune fără rezerve că Beckenbauer a fost cel mai bun fundaș din lume în anii ’70. Era un jucător impunător atât în compartimentul defensiv al echipei de club la care a evoluat, cât și la naționala Germaniei, câștigând de două ori Balonul de Aur.

Dominanța lui pe teren, eleganta cu care atingea mingea, dar și abilitățile de a conduce jocul din teren i-au câștigat rapid o poreclă răsunătoare – „Kaiserul” („Împăratul”).

Deși întâi a fost mijlocaș, ulterior a fost retras în apărare, acolo unde și-a dezvăluit adevăratul potențial în teren, de la el porning practic postul de “libero” pe teren.

A fost căpitanul Germaniei de Vest la Europeanul din 1972, pe care l-a și câștigat. Doi ani mai târziu și-a condus colegii de la națională și spre titlul de campioni mondiali.

Pe lângă asta, Beckenbauer a mai câștigat și de trei ori la rând Cupa Europei cu Bayern Munchen în 1974, 1975 și 1976.

3. Franco Baresi

Puțini tineri știu că în urmă cu 2-3 decenii fotbalul se juca după tendințe ușor diferite și se punea foarte mult accent pe defensivă, italienii fiind redutabili la acest aspect.

Franco Baresi a fost unul dintre fundașii de neoprit, el fiind o legendă a lui AC Milan, iar timp de 15 ani a purtat pe braț banderola de căpitan al milanezilor.

La fel ca și Maldini, Franco a jucat numai la Milan și a făcut asta timp de 2 decenii.

În acest timp a câștigat de 6 ori titlul în Serie A, are 3 trofee UEFA Champions League, 4 SuperCupe ale Italiei, 2 SuperCupe ale Europei și două Cupe Intercontinentale.

În anul 1999, Baresi a fost votat fotbalistul secolului la AC Milan. Avea un simt al proximității ieșit din comun și putea anticipa ușor mișcările adversarilor, având abilitatea de a opri un contraatac fulminant destul de ușor și de multe ori chiar de unul singur.

4. Bobby Moore

Bobby Moore este un erou în Marea Britanie, fiind de departe cel mai bun fundaș din Anglia și unul dintre cei mai buni din lume.

El a făcut parte din echipa națională a Angliei care a câștigat Campionatul Mondial în 1966. Pe lângă asta, Moore este privit drept cel mai bun fotbalist din istoria clubului West Ham United.

Faptul că este unul dintre cei mai buni fundași ai lumii a fost recunoscut și de marele Pele, care a precizat public asta.

Jocul defensiv excelent al lui Moore se baza în principiu pe intercepție, fiind excelent la acest capitol. În anul 1970, Bobby a terminat ca finalist în cursa pentru trofeul Balonul de Aur din acel an.

5. Philipp Lahm

Lahm este unul dintre puținii jucători din era modernă a fotbalului care a ales să joace întreaga carieră la un singur club, în acest caz Bayern Munchen.

Talentul acestui jucător era că putea evolua foarte bine pe oricare dintre flancuri, fiind și mijlocaș defensiv și fundaș, activând oriunde era nevoie de el.

A condus-o pe Bayern spre o triplă europeană în anul 2013. Totodată, a făcut parte din selecționata Germaniei care a ajuns până în semifinale la Campionatul Mondial în 2006 și 2014, câștigând până la urmă titlul în 2014.

Lahm a câștigat de 8 ori titlul în Bundesliga, are 6 Cupe ale Germaniei, un titlu Champions League și o Cupa Mondială a Cluburilor alături de bavarezi. Este unul dintre cei mai tehnici fotbaliști defensivi din fotbalul modern.

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare