bugetul andrea davis yVxI2N3Caf4 unsplash 1

Cele mai bune jucării pentru a îmbunătăți psihomotricitatea bebelușilor

Dacă sunteți mamă sau tată, veți dori cu siguranță să alegeți cele mai bune jucării pentru ca bebelușul dvs. să își îmbunătățească abilitățile motorii și să se distreze. Prin joc și cu ajutorul anumitor elemente, veți putea lucra asupra capacităților sensibile, reprezentative, simbolice și perceptive ale micuțului dumneavoastră. Țineți cont de aceste recomandări atunci când alegeți jucării pentru copilul vostru, cum ar fi Lego sau blocuri de activități.

Abilități psihomotorii la bebeluși

Înainte de a trece la recomandări, este necesar să cunoaștem cele două tipuri de motricitate: grosieră și fină.

Abilități motorii grosiere

Când vorbim despre motricitatea grosieră, ne referim la mișcările majore ale corpului uman. Acestea implică diferite grupe de mușchi ai picioarelor, brațelor, capului, abdomenului și spatelui. Câteva exemple sunt mersul pe jos, săriturile sau alergatul.

Prin acest tip de motricitate, copiii se exprimă cu mare libertate. Dar, în același timp, este necesar un nivel ridicat de dezvoltare în acest domeniu pentru a se juca, a merge, a se mișca sau a explora.

Abilități motorii fine

În acest caz, ne referim la mișcări mai precise care implică mușchii mâinilor, feței sau picioarelor. Principalele sale acțiuni sunt legate de manipularea obiectelor și pentru a le efectua este necesară o anumită maturitate a sistemului nervos central. Jocuri precum Lego pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii fine.

Încurajați dezvoltarea psihomotorie a bebelușului dvs.

Acum că știți ceva mai multe despre acest subiect, este timpul să vă explicăm importanța stimulării dezvoltării psihomotricității la bebeluși. Acest lucru se realizează prin utilizarea anumitor jucării și activități care sunt special concepute în acest scop, cum ar fi Lego sau Lego Duplo pentru bebeluși.

Este esențial să țineți cont de vârsta copilului, precum și de abilitățile sale personale. Nu uitați că fiecare copil este o lume și se dezvoltă în ritmul său propriu.

De exemplu, în primele câteva luni de viață, obiectele cu culori vii sau cu texturi și forme diferite sunt ideale. Pe măsură ce copilul crește, pot fi incluse și alte tipuri de jucării care îi plac copilului. Nu toți bebelușii au aceleași preferințe sau se joacă în același mod.

Nu este vorba doar despre cumpărarea de jucării

Deși obiectele ajută la stimularea copiilor în procesul lor de maturizare, nicio jucărie nu este suficientă. De fapt, noi, părinții lui, suntem cei care facem ca jocul să fie perfect. Desigur, printre opțiunile de jucării, unele sunt mai bune decât altele. Există jucării care încurajează creativitatea, cele care ajută la îmbunătățirea coordonării mână-ochi sau cele care stimulează limbajul. Ar trebui să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine stadiului de creștere și intereselor copilului dumneavoastră.

Desigur, printre opțiunile de jucării, unele sunt mai bune decât altele. Există jucării care încurajează creativitatea, cele care ajută la îmbunătățirea coordonării mână-ochi sau cele care stimulează limbajul. Ar trebui să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine stadiului de creștere și intereselor copilului dumneavoastră.

Cele mai bune jucării pentru îmbunătățirea abilităților motorii, în funcție de vârsta bebelușului

Ne vom concentra acum asupra jucăriilor care sunt folosite pentru a stimula abilitățile psihomotorii ale bebelușului în funcție de vârstă.

De la 0 la 6 luni

La această vârstă, bebelușul are nevoie de jucării care îi permit să descopere culorile, texturile și formele obiectelor și ale propriului corp. În mod ideal, acestea ar trebui să fie obiecte mari, dar suficient de ușoare pentru a fi manevrate. O altă caracteristică utilă este aceea că acestea emit sunete, cum ar fi cele cu clopoței sau celofan în interior. Exemple bune sunt covorașele de joacă, zornăitoarele, jucăriile de mestecat sau mingile senzoriale.

De la 7 la 12 luni

În această etapă, cel mic are deja o anumită stabilitate și autonomie în controlul mișcărilor și al posturilor sale. Se pot juca cu o jucărie de legănat sau de tras, cu culori, lumini și texturi. Jucăriile cu lumini și sunete îi atrag întotdeauna atenția, mai ales cele care fac zgomot atunci când sunt aruncate.

De la 13 la 18 luni

În aceste luni, distracția constă în libera circulație. Mașinile sunt excelente pentru acest lucru. Stivuirea cuburilor mari, cum ar fi Lego Duplo, și a blocurilor de construcție din materiale ușoare este o opțiune bună pentru stimularea motricității fine.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare