sursa foto:  radioresita.ro

Cine este procurorul român care va lucra cu Laura Codruța Kovesi la Procuratura Europeană

Conform listei publicate de Consiliul Europei, procurorul de la DIICOT Brașov, Laurențiu Borcoman, este printre cei 22 de procurori europeni, cu care va lucra Laura Kovesi.

 

Pe lista publicată, luni, de Consiliul European apare şi Cătălin Laurenţiu Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov.

Borcoman a fost unul dintre cei trei candidaţi propuşi de Ministerul Justiţiei, în 2019, pentru funcţia de procuror european, alături de Constantin-Claudiu Dumitrescu şi Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT.

Cătălin-Laurențiu Borcoman a fost consilier al lui Kovesi în perioada în care aceasta a condus Parchetul General. Actuala șefă a EPPO i-a botezat copilul lui Borcoman.

Printre dosarele instrumentate de Borcoman se numără cel care a vizat fuga din România a lui Omar Hayssam, dosarul referitor la furtul din februarie 2011 a 15 arme de la UM Ciorogârla, dar și dosarul de evaziunea fiscală de 3,4 milioane de lei, în care a fost vizat soțul Alinei Bica.

Cei 22 de procurori europeni numiţi astăzi de Consiliul Europei sunt: Frédéric Baab, Cătălin-Laurenţiu Borcoman, Jaka Brezigar, Danilo Ceccarelli, Gatis Doniks, Yvonne Farrugia, Teodora Georgieva, Daniëlle Goudriaan, Petr Klement, Tomas Krušna, Tamara Laptoš, Katerina Loizou, Ingrid Maschl-Clausen, José Eduardo Moreira Alves d’Oliveira Guerra, Juraj Novocký, Andrés Ritter, Maria Concepción Sabadell Carnicero, Gabriel Seixas, Kristel Siitam-Nyiri, Harri Tiesmaa, Yves Van Den Berge și Dimitrios Zimianitis.

Într-un interviu acordat acum trei săptămâni postului Euronews, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef european, spunea că activitatea instituţiei pe care o conduce era blocată de Malta, stat ce nu oferise vreun candidat eligibil pentru funcţia de procuror european. În plus, există şi ţări ce au refuzat să facă parte din organismul european, precum Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda.

 

„Vom cerceta anumite infracţiuni comise în legătură cu aceste state membre, cu cetăţenii săi sau pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autorităţile acestor state şi vom aplica instrumentele de cooperare judiciară disponibile în prezent”, a spus fosta şefă a DNA în interviul acordat.

 

Procuratura Europeană îşi va avea sediul în Luxemburg şi va începe activitatea până la finalul anului 2020. În 2019, Consiliul şi Parlamentul European au numit-o pe Laura Codruţa Kövesi ca prim procuror-şef european.

Procuratura Europeană va fi un organism independent al UE responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa judecătorilor a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraude, corupţie, fraude transfrontaliere de TVA peste 10 milioane de euro). În prezent, 22 de state membre fac parte din acest organism.

Citește și:

EXCLUSIV În plină pandemie, rromii încalcă legea, iar jandarmii închid ochii!

Scandalos! Cum a ajuns Judecătoarea Camelia Bogdan să primească 25.000 de dolari de la Fundația Centrul Rațiu pentru Democrație

Scandal de proporții în Poliția Locală. Cum au profitat mai mulți șefi ai Poliției Locale de starea de urgență în plină pandemie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare