sursa foto:  romaniatv.net

Comisia Europeană ‘lovește’ crunt Federația Rusă: O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru ca cetățenii ruși să intre în UE

Comisia Europeană le cere statelor membre UE să intensifice controlul la frontiere și să fie mai restrictive cu acordarea vizelor cetățenilor ruși, după ce sute de mii de ruși părăsesc țara din cauza mobilizării lui Vladimir Putin. 

 

 

 

”O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Aceste noi ”orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, ”se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european.

”Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene.

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european.

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar ”examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă” şi ”dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată”, a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare