sursa foto:  cerceteaza.com

Compensațiile pentru zborurile cu întârzieri mai mari de 3 ore pot ajunge până la 600 EURO

Doar 1% dintre români cunosc faptul că pot primi compensații pentru zborurile întârziate, anulate sau pentru refuzul la îmbarcare. Conform unei Directive Europene din 2004 care are efecte la nivelul Uniunii Europene, Regulamentul CE 261/2004, pasagerii pot cere despăgubiri atât pentru zboruri care au avut întârzieri mai mari de trei ore, cât și pentru pierderea zborurilor de legătură cauzate de întârzieri minore, în cazul unei călătorii cu mai multe conexiuni, din ultimii trei ani.

Potrivit Flight Refund, companie dedicată rezolvării cererilor îndreptățite ale călătorilor privind serviciile companiilor aeriene, în România, în primele două luni ale sezonului de iarnă, au fost înregistrate 1517 de zboruri care au avut întârzieri între 45 – 180 de minute. Dintre acestea, 1173 au fost zboruri  internaționale cu plecare din și înspre România, întârzieri care au influențat călătoriile pasagerilor. În comparație, în aceeași perioadă, au fost raportate 101 zboruri cu întârzieri mai mari de 3 ore.

Experții Flight Refund atrag atenția că cei mai mulți dintre pasagerii români nu cunosc faptul că au dreptul la compensații chiar și în cazul în care, în timpul unei călătorii cu mai multe conexiuni, un zbor a fost întârziat între 45 – 180 de minute, fapt care a dus la pierderea zborului de legătură. De altfel, în primele două luni ale sezonului de iarnă, pe principalele hub-uri din Europa pentru zborurile cu escală – Zurich, Viena, Munchen, Amsterdam, Berlin, Frankfurt, Hamburg și Bruxelles au fost înregistrate 325 de zboruri cu întârzieri între 45 – 180 de minute.

“Pasagerii pot cere compensații nu numai pentru întârzierile de peste trei ore. În cazul călătoriilor cu mai multe zboruri, o întârziere de câteva minute a unui zbor de conexiune poate cauza pierderea unei escale sau imposibilitatea pasagerului de a mai ajunge la destinație. Din păcate, majoritatea călătorilor nu cunosc faptul că întârzierile sunt măsurate, întotdeauna, la destinația finală. Indiferent de numărul de escale, pentru stabilirea valorii despăgubirii se ia în considerare, de fiecare dată, punctul de sosire și distanța finală, independent de momentul unde s-a produs incidentul de zbor – întârzierea sau anularea. Astfel, dacă primul zbor a avut o întârziere de o oră și, din cauza acestei întârzieri, pasagerul nu a mai putut lua zborul către destinația finală, este posibil ca acesta să fie eligibil pentru compensații, pentru întreaga rută”, a declarat Anikó Bolyó, General Manager Flight Refund.

Conform Regulamentului CE 261/2004, un pasager are dreptul la o despăgubire în valoare de 250 – 600 EURO, în funcție de km parcurși până la destinație. Dacă distanța are sub 1500 km, compensația va fi de 250 EURO, dacă este între 1500 – 3000 km, călătorul este eligibil pentru o recompensă în valoare de 400 EURO, iar pentru cursele de peste 3500 km, poate primi o compensație de 600 EURO.

Pasagerul, singurul responsabil pentru stabilirea unui timp optim pentru escală

Pentru a putea cere despăgubire în cazul unui incident pentru o călătorie cu mai multe zboruri de conexiune, pasagerii trebuie să se asigure că toate zborurile au același număr de rezervare și întreaga rută a fost înregistrată, de la zborul de plecare și până la destinația finală, compensația fiind revendicată per pasager. Sunt eligibile pentru compensație toate tipurile de zboruri, inclusiv chartere, cu mențiunea că zborul trebuie să fie operat de o companie din Uniunea Europeană sau să decoleze de pe un aeroport din UE, însă nu se poate cere despăgubire dacă zborul de legătură este operat de o companie low-cost. De asemenea, dacă oricare dintre zborurile de legătură a fost întârziat din cauza unui eveniment de forță majoră, companiile aeriene sunt pasibile de atenuarea daunelor (zbor alternativ, cazare, masă, transfer etc.), însă nu și de despăgubire.

Spre exemplu, în situația în care un pasager zboară din Europa către Canada cu o companie canadiană, cu o escală în Canada, prima etapă a acestei călătorii, din Europa către Canada, este eligibilă pentru compensație. În ceea ce privește a doua etapă, între două orașe din Canada, pasagerul poate primi compensație dacă cele două zboruri au fost efectuate de același transportator și au același cod de rezervare.

Flight Refund atrage atenția că, în cazul călătoriilor cu mai multe zboruri de conexiune pentru care au fost înregistrate întârzieri, pasagerul trebuie să ia în considerare de cât timp are nevoie pentru a prinde zborul de legătură.

 “Rezervarea optimă este datoria pasagerilor sau a agenției de turism de la care au achiziționate biletele, și nu a companiei aeriene care operează zborul. Este important ca pasagerul să cunoască faptul că, pentru compensațiii, este luată în considerare compania care operează zborul, și nu cea care a vândut bilete pentru zborul respectiv”, a adăugat Anikó Bolyó.

Despre Flight Refund

Serviciul Flight Refund a fost înființat în 2012, de către două persoane particulare, economistul și specialistul în comunicare Barbara Schulhof și Tamás Doffek,  investitor particular. Ce doi au constatat că nici măcar pasagerii care zboară în mod regulat nu știu ce drepturi au, respectiv ce despăgubiri li se cuvin în cazul anulării/întârzierii unei curse.

Compania Flight Refund a dezvoltat rapid aria de activitate, extinzând-se din Ungaria și Europa Centrală către piața întregii Uniuni Europene și spre alte destinații internaționale. Încă din 2016, compania are clienți din România, Cehia, Slovacia, Polonia, Franța, Portugalia și Spania. Înregistrarea pe site-ul companiei se poate face în 14 limbi, iar relațiile cu clienții sunt susținute de către vorbitori nativi. România este una dintre piețele cheie pentru Flight Refund încă de la înființare. În 2018, România a devenit piață de interes major, activitatea companiei fiind susținută de un birou local.

Vezi și PNL vine cu un nou proiect! Cine poate primi tichete în valoare de 400 lei

Vești dure pentru șoferi! Nimeni nu va scăpa de plata acestor taxe

Surpriză totală! Ce salariu va avea Olguța Vasilescu, după ce s-a întors în Guvernul Dăncilă

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare