sursa foto:  Facebook

Comuna din România care poate sări în aer! E pericol major pentru locuitorii din zonă

Este alertă în județul Dolj! După ce vineri seară o casă din comuna Calopăr a explodat, pompierii ISU au făcut mai multe măsurători. O pungă de gaze a fost descoperită sub pământ, riscul unei noi explozii fiind extrem de mare. Autoritățile iau în calcul evacuarea localnicilor. 

Vineri, 1 martie 2024, o casă din comuna Calopăr a explodat. Deflagrația s-a produs în ciuda faptului că nicio casă din această localitate nu este racordată la gaze. După acest incident, pompierii ISU au efectuat mai multe măsurători.

(NU RATA: Blocurile morții din București. Un seism asemănător celui din 1977 ar fi catastrofal pentru multe clădiri din Capitală)

Pericol de explozie într-o comună din județul Dolj

În urma măsurătorilor efectuate de pompierii ISU în ultimele trei zile a fost descoperită o pungă de gaze sub pământ. Mai exact, după ce în prima zi de măsurători, concentrația de gaz metan părea să fie în scădere, în ziua următoare s-a triplat. Autoritățile din Dolj, Prefectura Dolj și Primăria Calopăr, încearcă să găsească o soluție pentru ca locuitorii să nu mai fie în pericol. Se pare vă soluția poate veni numai din partea unor specialiști.

Dan Diaconu, prefectul judeţului Dolj, a explicat că această situație persistă de mai mulți ani, localnicii trăind practic într-un pericol permanent. Totodată, acesta a anunțat că zona în care a avut loc explozia de vineri a fost asigurată, iar măsurători se fac de cel puțin trei ori pe zi.

„Nu vă ascund faptul că aşteptăm un telefon de la o firmă de specialitate care să ne ofere o soluţie tehnică în regim de urgenţă. (…) Am făcut o adresă, la prima oră, către ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale – n.r.). Am mai făcut şi acum doi ani o adresă către ANRM, vă voi pune la dispoziţie răspunsul scris primit de la dumnealor.

Oamenii trăiesc cu acest gaz care vine din fântâni, din pânza freatică de foarte mulţi ani. Acum, nu negăm faptul că acel gaz care iese din pământ poate fi un pericol pentru locuitorii zonei respective.

Încercăm să evităm pe cât posibil o nouă explozie. Am asigurat un perimetru pe o rază de minim 150 de metri în jurul locului unde a avut explozia, monitorizăm zona, facem măsurători de cel puţin trei ori pe zi”, a declarat, luni după-amiază, Dan Diaconu, prefectul judeţului Dolj.

Dezinteres total din partea autorităților

În urmă cu doi ani, proprietarul casei care a explodat vineri, a săpat un puț în curte și a dat peste o pungă de gaze. Bărbatul a anunțat Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Potrivit primarului din Calopăr, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a confirmat existența acelei pungi cu gaze, însă a transmis că nu poate interveni pentru că nu prezintă interes în vederea exploatării.

De atunci, lucrurile au rămas așa, iar după doi ani un om ar fi putut să-și piardă viața în explozia de vineri. Patru localnici au fost relocați sau au plecat acasă la copii pentru că era foarte periculos să rămână în casele lor. Sunt și oameni care nu vor să-și părăsească gospodăriile, dar autoritățile încearcă să-i convingă, măcar în perioada următoare.

(VEZI ȘI: Previziunea apocaliptică pentru România și pentru întreaga lume. „Criza urbană” ar putea afecta toate statele planetei)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare