sursa foto:  Facebook

Comuna din România care se compară cu Parisul sau Londra. La ce capitol inedit există similitudini cu marile capitale europene

În România există mai multe zone spectaculoase care merită ținute în viață, chiar dacă zona se depopulează. Mai multe sate din Colinele Transilvaniei ar fi putut avea soarta multor altor localități din România care, depopulate și sărăcite, au dispărut de pe hartă.

Satele Alma Vii, Richiș, Biertan, Saschiz, Cincșor, Viscri au fost salvate de numeroși români veniți din București, Cluj-Napoca și alte mari orașe, precum și foarte mulți străini din toate colțurile Europei. Atrași de frumusețile locurilor, de la bisericile fortificate cu turnuri și ziduri groase la casele spațioase vopsite în culori calde, decorate cu anul construirii pe fațade – foarte mulți europeni și-au cumpărat case aici ca să se retragă la pensie, să se apuce de meșteșugărit sau să înceapă afaceri în turism. La finele anului 2022, regiunea Colinele Transilvaniei a fost recunoscută oficial ca destinație de ecoturism.

Colinele Transilvaniei se întind pe o arie delimitată de o linie ce unește Mediaș, Sighișoara, Rupea, Făgăraș și Sibiu. În Colinele Transilvaniei sunt cuprinse 44 de comune și orașe din județele Brașov, Sibiu și Mureș, în care trăiesc peste 100.000 de locuitori. Destinația de ecoturism „Colinele Transilvaniei” se întinde în de-o parte și de alta a văii Hârtibaciului, între malul stâng al Târnavei Mari și al malului drept al Oltului, pe o suprafață de aproximativ 260.000 hectare.

colinele transilvaniei traseu biertan copșa mare

Foto: Andreea Dogar / GreatNews

Vezi și: Vești proaste pentru turiști! Se pregătește introducerea unei taxe în una dintre cele mai iubite destinații din Europa

Într-un sat din România locuiesc 11 naționalități

Satul cu pricina se numește Richiș și este din județul Sibiu. Aici se află 700 de locuitori, printre ei aflându-se numeroși cetățeni din Germania, Elveția, Italia, Lituania, Marea Britanie, SUA, Franța, Olanda, Ungaria, Israel sau România. Anthonia Timmerman, zisă Toni, o olandeză în vârstă de 75 de ani care are o pensiune în sat, a transmis că Richiș e cel mai internațional sat, casele fiind foarte scumpe acum. Toni și soțul ei au ajuns pentru prima dată în România în august 1990.

Ulterior au cumpărat o casă pe numele unei românce și au continuat să vină în fiecare an în România în vacanță. Vizitau Richiș de 3 ori pe an, alături de copii. Au deschis un camping în sat, iar în 2002 au cumpărat magazinul și barul din localitate. Când au ieșit la pensie, în 2009, și-au vândut casa din Olanda și au deschis pensiunea din Richiș. La pensiunea ei vin mai ales turiști din România, Germania, Austria, Elveția, Belgia, Marea Britanie, Olanda sau Franța. Ca să ajute comunitatea din Richiș și să îi includă pe localnici în activitățile pe care nou-veniții le derulează în sat, aceștia din urmă au înființat Asociația Pro Richiș în 2012. Au amenajat o bibliotecă într-o sală mică din căminul cultural, au organizat activități pentru copiii din sat, concerte în biserică și piese de teatru în căminul cultural, arată greatnews.ro

Citește și: Bulgaria și Grecia sunt deja istorie! Românii nu se uită la bani atunci când își aleg destinațiile de vacanță pentru 2024! Iată topul noilor preferințe!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare