Consilierul economic al premierului face noi precizări: Asta este situația prețurilor

Consilierul economic al premierului Ludovic Orban face precizări cu privire la prețul măștillor atât de necesare în aceste zile pentru protecția personalului medical, dar și pentru cetățeni.

”Există o confuzie in spațiul public zilele acestea legată de prețurile măștilor și cât ar trebui ele să coste pe piață. Aș vrea să discutam mai întăi ce fel de măști sunt necesare:

1. Măștile cu 3 pliuri – nechirurgicale – acestea costau înainte 1-3 cenți, iar pe piața internațională s-au dus și la 40 de cenți. Din fericire încep să se producă în România, multe fabrici de confecții s-au reprofilat inclusiv în statele vecine și în curând le vom găsi iar la un preț normal.

2. Măștile chirurgicale FPP2, destinate în special celor din sistemul sanitar. Acestea costă la producător în jur de 2-3 Euro. Trebuie spus însă că producătorii sunt în Turcia sau în China, deoarece doar acolo se produce materia primă pentru ele. La acest preț se adaugă TVA, marja importatorului și costul aducerii în România (la acest cost apar și tot felul de comisioane date în țările de producție ca să te lase să le exporți). Astăzi o mască FPP2 poate ajunge în România și cu un preț de 3-4.5 Euro fără probleme. Important este să ajungă!!!

3. Măștile chirurgicale FPP3, cele mai performante de pe piață și care de fapt au cam dispărut de pe piață. Aceste măști astăzi, desi costau 4-5 Euro înainte de criză la producător se vând și cu 6-7 Euro fară marjă, transport, etc. Din păcate nu prea se mai găsesc nicăieri la vânzare, producătorii vânzând toată producția statelor în care sunt fabricile.

Asta este situația prețurilor la nivel internațional și asta este ce trebuie luat în considerare când se fac tot felul de analize pe preț. Aceste materiale au devenit o nevoie urgență pentru toate țările iar prețurile pur și simplu au explodat. Desigur că va trebui ca statul roman să verifice marjele importatorilor pentru a nu fi exagerate ținand cont de situația in care ne aflăm, însă dacă analizăm preturile de azi cât și alte costuri adiacente vom vedea că ce costă azi cu ce a costat acum o luna nu mai are nicio legătură.

Vezi și:Atenționare: Pandemia de coronavirus ne poate aduce într-o criză alimentară

Acuze dure lansate de un medic: Se fac angajări ‘pe pile’ folosindu-se starea de urgență

Se vor lua noi măsuri în România! Ce presupune scenariul 4

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare