sursa foto:  realitatea.net

Contract bombă semnat de Ministerul Sănătății! Condițiile ‘dubioase’ pe care trebuie să le respecte România

Ministerul Sănătății a încheiat un contract de sponsorizare  Besmax Farma Distribution, ce s-a remarcat în ultima vreme prin sponsorizările extrem de generoase care au constat în aparate de plasmafareză pentru 18 centre de transfuzie din țară.

Odată cu primirea aparatelor de plasmafareză, de care nu aveau nevoie, și a kiturilor de colectare, fiecare centru de transfuzie a fost obligat, prin contract, să scoată plasmă de la 65 de donatori într-o lună.

Scopul acestor donații, au susținut reprezentanții firmei, a fost acela de a contribui la salvarea vieților bolnavilor de Covid prin administrarea de plasmă de la pacienții vindecați. Acele contracte de sponsorizare au venit însă și cu obligații pentru centrele de transfuzie. Primul contract a fost încheiat chiar de Ministerul Sănătății pentru trei mari centre de transfuzii din țară, din București, Iași și Timișoara, însă cei aflați la conducerea acestor centre nu au fost deloc mulțumiți de termenii contractuali. Și asta pentru că acest contract semnat de Ministerul Sănătății în numele centrelor de transfuzii este alambicat, contradictoriu și, mai ales, plin de obligații. Cea mai importantă dintre acestea este ca, în schimbul aparatului de plasmafareză, centrul să obțină plasmă de la 65 de donatori într-o lună, ceea ce este enorm de mult. În plus, condiția sponsorizării este ca aceste aparate să fie folosite exclusiv pentru recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați de Covid, pentru ca, ulterior, în contract să se prevadă că vor fi folosite și pentru recoltarea de plasmă de la orice persoană. Celelalte contracte de sponsorizare au fost încheiate cu consiliile județene, prevederile din aceste contracte fiind, probabil, aceleași.

Problemele acestor donații sunt pe mai multe planuri. În primul rând, cele trei mari centre de transfuzie aveau deja câte trei astfel de aparate de plasmafareză. Singurele lucruri pe care nu le aveau erau kiturile pentru recoltarea plasmei și asta pentru că în România nu se prelucrează plasma. Referitor la plasma de la pacienții vindecați de Covid, aceasta, conform dispozițiilor date de Ministerul Sănătății, nu se administrează decât în cazurile extrem de grave, când s-au epuizat toate celelalte opțiuni terapeutice și numai la solicitarea expresă a medicilor de la ATI. Dar și așa fiind, numărul celor vindecați de Covid care acceptă să doneze plasmă este insignifiant. Apoi, după ce se va termina și epidemia de Covid, ce se va întâmpla cu plasma pe care centrele de transfuzie sunt obligate să o colecteze? Cu siguranță, aceasta va merge în afara țării, unde poate fi prelucrată. Cum? În ce condiții? Cine beneficiază? Sunt întrebări la care nu avem încă un răspuns. Cert este că produsele obținute din plasmă, în special imunoglobina, sunt la mare căutare în lume. În țările europene, firmele din acest domeniu și-au instalat aparate de plasmafareză chiar în mall-uri și oferă câte 500-600 de euro pentru fiecare donare de plasmă.

Șefii centrelor de transfuzie spun că prevederile din contractul de sponsorizare semnat de Ministerul Sănătății sunt destul de ciudate.

”Noi am primit direct prin Ministerul Sănătății aparatul de plasmafareză, ca și Iași și Timișoara. Dar mai aveam trei aparate, iar cel donat este al patrulea, dar firma mai sponsorizează și kiturile cu care se recoltează. Noi până acum nu am făcut recoltare doar de plasmă cu aparatele noastre, ci recoltare de concentrat trombocitar unitar, dar ele puteau fi folosite și pentru recoltare de plasmă, dar nu era nevoie, pentru că noi obțineam plasma din sângele total pe care îl prelucram. Numai că la fiecare unitate de sânge recoltată obțineam 200 de ml de plasmă, iar prin procedura de plasmafereză se obțin 600 ml de plasmă. Contractul ăsta de sponsorizare este un pic așa, mai alambicat. El prezintă niște deficiențe, dar nu sunt eu jurist ca să judec, dar oricum contractul spune la un moment dat că acest aparat este dat exclusiv pentru recoltare de plasmă convalescentă, de la persoane care au trecut prin boală, dar ulterior se poate extinde și pentru recoltarea de plasmă de la donatorii obișnuiți, undeva, de-a lungul contractului. Condiția din contract a fost ca să se recolteze plasmă de la 65 de donatori convalescenți, iar asta este foarte ciudat, pentru că nimeni nu poate ști câți sunt eligibili dintre ei și câți vor să doneze. Din păcate, nu am reușit să recoltăm plasmă până acum decât de la trei donatori vindecați de Covid, din cei peste 40 contactați. Unii aveau alte boli, dar alții ne-au refuzat. Reticența este mai mare ca la donarea de sânge. Tot în contract se spune că, dacă nu se va reuși recoltarea plasmei, aparatul va fi redistribuit în altă parte. Nu știu ce se va face cu plasma de la ceilalți donatori. Probabil că această plasmă va fi trimisă la fracționat, undeva la o fabrică în străinătate, pentru că noi nu avem așa ceva. Ar trebui făcut un contract, undeva, în afară”, a declarat prof.dr. Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru national.ro

Vezi și;EXCLUSIV Gigantul LIDL îi dă șah Guvernului Orban! ‘Alimente de bază’. Reacția lui Nelu Tătaru, în contradictoriu cu cea a Poliției Române

Lovitură grea pentru Nelu Tătaru! Sub tutela ministrului Sănătății se fac numiri de persoane cu grave probleme de integritate și acuzate de șantaj

EXCLUSIV Adiere de PSD în echipa Barna! ‘Scheletul’ unuia dintre liderii USR

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare