sursa foto:  transilvaniabusiness.ro

EXCLUSIV Gigantul LIDL îi dă șah Guvernului Orban! ‘Alimente de bază’. Reacția lui Nelu Tătaru, în contradictoriu cu cea a Poliției Române

Continuă haosul în Guvern! Bugetul.ro a fost prima publicație din România care a scris despre cum lanțurile de magazine LIDL și Kaufland au ignorat avertismentul ministrului Nelu Tătaru, cu privire la obligativitatea măsurării temperaturii clienților la intrarea în unitate. Astăzi Kaufland România a anunțat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că a reluat procedura de măsurare a temperaturii la intrarea în supermarket (Vezi mai multe AICI). Pe de altă parte, LIDL rămâne pe poziții și ține în șah Guvernul Orban, informând, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că nu se va conforma solicitării Guvernului.

LIDL susține că „printr-o asemenea măsură, se instituie o interdicție care are consecințe directe asupra posibilității unei persoane de a-și cumpăra alimente de bază”. Mai mult, juriștii LIDL apreciază că „o astfel de obligație nu mai este prevazută în mod expres în actualul cadru legal (care a fost completat recent prin publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului Comun 874/81/2020 al Ministerului Sănătății și al Ministrului Afacerilor de Interne)”. Informațiile oferite de oficialități se bat cap în cap. La solicitarea Bugetul.ro, ministrul Nelu Tătaru a transmis că există un cadru legal ca supermaketurile care ignoră obligativitatea măsurării temperaturii clienților la intrarea în unitate să fie amendate de mai multe instituții ale statului, inclusiv de Poliția Română. Paradoxal, Inspectoratul General al Poliției Române a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu are astfel de competențe și că nu poate amenda lanțurile de magazine care încalcă obligativitatea privind măsurarea temperaturii clienților la intrarea în unitate.

Vezi și EXCLUSIV LIDL și Kaufland desființează obligațiile impuse de Nelu Tătaru! MAI contrazice Ministerul Sănătății! Termoscanarea este o recomandare, nu o obligație

Ce a transmis, pentru Bugetul.ro, LIDL

LIDL a precizat, pentru Bugetul.ro, joi seara, că nu există cadru legal pentru ca Guvernul Orban să impună obligativitatea triajului epidemiologic prin controlul temperaturii clienților săi.

Gigantul afirmă că o astfel de obligativate a avut o bază legală în perioada 15 mai – 18 mai, însă, conform LIDL, acea obligație nu mai este prevăzută în mod expres în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020, ci doar în comunicatul emis de Ministerul Sănătății, la 26 mai. Însă, comunicatul nu echivalează cu Ordinul 874/81/2020.

Mai mult, „printr-o asemenea măsură (n.r. – acea de a măsura temperatura clienților la intrarea în magazin), se instituie o interdicție care are consecințe directe asupra posibilității unei persoane de a-și cumpăra alimente de bază”, susțin juriștii LIDL.

În plus, LIDL precizează că a transmis o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sanătății, la 27 mai, prin care a solicitat clarificări oficiale, în scris. Până la această oră, LIDL nu a primit niciun răspuns.

„In ceea ce priveste efectuarea triajului epidemiologic prin controlul temperaturii clientilor Lidl, dorim, in primul rand, sa subliniem ca tema este extrem de importanta pentru noi, motiv pentru care in permanenta urmarim evolutia actelor normative care reglementeaza acest aspect in contextul instituirii starii de alerta.

Astfel, daca obligatia de a efectua triajul epidemiologic prin controlul temperaturii clientilor era in mod clar, expres si imperativ prevazuta la art. 3 din Anexa la Decizia nr. 24 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (act care a fost in vigoare in perioada 15 mai 2020 – 18 mai 2020, perioada in care Lidl a efectuat triajul clientilor prin controlul temperaturii), o astfel de obligatie nu mai este prevazuta in mod expres in actualul cadru legal (care a fost completat recent prin publicarea in Monitorul Oficial al Ordinului Comun 874/81/2020 al Ministerului Sanatatii si al Ministrului Afacerilor de Interne).

Suntem la curent cu informațiile cuprinse în comunicatul de presă transmis pe 26 mai de Ministerul Sănătății, însă acesta nu echivaleaza cu o completare a Ordinului Comun 874/81/2020, mai ales ca, printr-o asemenea măsura, se instituie o interdicție care are consecințe directe asupra posibilității unei persoane de a-si cumpăra alimente de baza.

Vezi și EXCLUSIV Răsturnare de situație! Decizia luată de Kaufland! Se întâmpă în toate magazinele

In același timp, Lidl Romania a respectat toate masurile dispuse de autorități in aceasta perioada. De aceea, acționând cu buna credința, si date fiind actele normative care nu prevad in mod expres aceasta obligație, pe data 27 mai 2020, am transmis o scrisoare oficiala catre Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Sanatatii, prin care care solicitam clarificari oficiale, in scris, cu privire la aplicabilitatea obligatiei prevazute la art. 2 din Ordinul Comun 874/81/2020 si retailerilor, respectiv a obligatiei de a efectua triajul epidemiologic cu privire la clienti, la intrarea intr-un spatiu comercial, de tipul magazinelor Lidl. Imediat ce vom primi clarificari, vom actiona in consecinta.

Totodată, va informam ca, in aceasta perioada, am înregistrat foarte multe sesizări sau mesaje din partea societății civile, respectiv a clienților, prin care se contesta luarea temperaturii si se reclama încălcarea drepturilor fundamentale ale clienților.

In final, dorim sa reiteram ca siguranta angajatilor si a clientilor nostri este principala noastra preocupare, in special in contextul starii de alerta, motiv pentru care in mod activ initiem si implementam masuri al caror scop nemijlocit este acela de a preveni si combate efectele pandemiei CoVid-19.”, a transmis, pentru Bugetul.ro, LIDL.

Nelu Tătaru susține că supermarketurile care nu se conformează vor fi amendate inclusiv de Poliția Română

Reporterul Bugetul.ro l-a contactat, joi, pe ministrul Nelu Tătaru, pentru a cere lămuriri în acest caz. Șeful Sănătății ne-a comunicat că supermarketurilor care nu se conformează pot fi amendate, în conformitate cu Legea nr. 55/2020 privind starea de alertă și cu Ordinul MS-MAI nr. 874/81/2020.

Tătaru ne-a precizat că inclusiv Poliția Română poate aplica sancțiuni. Paradoxal, purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, ne-a declarat că Poliția Română nu poate amenda supermarketurile. (Vezi AICI ce ne-a transmis Poliția Română)

„Sancțiunea este în acord cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind instituirea stării de alertă.

 Ordin MS-MAI nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă (publicat în Monitorul Oficial nr.435/22 mai 2020)

Ordinul stabilește instrucţiuni generale privind măsurile de igienă pe durata stării de alertă, obligativitatea purtării măştii de protecţie, efectuarea triajului epidemiologic, precum şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Astfel, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii însă pot exista unele excepții (în funcție de evaluarea efectuată de medicul de medicina muncii al angajatorului), respectiv:

  1. a) angajatul este singur în birou;
  2. b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  3. c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută);
  4. d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  5. e) vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între aceştia şi alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
  6. f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În ceea ce privește triajul epidemiologic, precizez că acesta nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în măsurarea temperaturii pentru angajații proprii și vizitatori prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3°C), precum și observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus iar dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3°C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

Competența de constatare și sancționare a nerespectării acestor obligații aparține:

– agenţilor şi ofiţerilor de poliţie, subofiţerilor şi ofiţerilor de jandarmi, poliţiştilor locali, 

– personalului de control din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi subofiţerilor şi ofiţerilor de pompieri şi protecţie civilă.

Sancțiunea constă în aplicarea unei amenzi de 500 – 2.500 lei. Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator”, au fost precizările transmise reporterului Bugetul.ro de către ministrul Nelu Tătaru.

Spusele lui Nelu Tătaru, date peste cap de Poliția Română

Comisarul Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române, ne-a transmis că Poliția Română nu poate aplica amenzi hipermarketurilor și că, potrivit Art. 67 din Legea nr. 55/2020, sunt alte instituții care pot face acest lucru.

Mai mult, comisarul de poliție ne-a precizat că măsurarea temperaturii la intrarea în incinta supermarketurilor este o obligație.

Vezi și

Lovitură grea pentru Nelu Tătaru! Sub tutela ministrului Sănătății se fac numiri de persoane cu grave probleme de integritate și acuzate de șantaj

EXCLUSIV Adiere de PSD în echipa Barna! ‘Scheletul’ unuia dintre liderii USR

EXCLUSIV LIDL și Kaufland desființează obligațiile impuse de Nelu Tătaru! MAI contrazice Ministerul Sănătății! Termoscanarea este o recomandare, nu o obligație

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare