sursa foto:  .podul.ro

Cristian Diaconescu sare in apararea DNA-ului : ` Este realmente o aberatie`

Sesizarea Avocatului Poporului a fost depusa pe 5 decembrie, inregistrata la CCR sub numarul 3236D/2019 si este deocamdata in faza de redactare a raportului, neprimind inca un termen.

Avocatul Poporului reclama la CCR o prevedere in vigoare de 14 ani, mai exact o lege adoptata in 2005 si promulgata de fostul presedinte Traian Basescu. In acel moment, Renate Weber era consilier prezidential pe probleme constitutionale si legislative al presedintelui Basescu.

„Odata cu adoptarea Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, conditiile de numire pentru procurorii din Directia Nationala Anticoruptie au fost preluate, intr-o forma modificata, in cuprinsul Sectiunii 2 din Legea 304/2004, republicata si modificata, fiind eliminata cerinta expresa si preexistenta numirii in functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie a pregatirii specializate in combaterea infractiunilor de coruptie”, se arata in sesizarea depusa recent la CCR.

Renate Weber apreciaza ca noile dispozitii legale privind eligibilitatea procurorilor anticoruptie „genereaza incalcarea competentei functionale a organului de urmarire penala si sunt neconstitutionale”, cata vreme „numirea procurorilor in cadrul DNA nu este conditionata de specializarea acestora pentru fapte de coruptie”

„Avocatul Poporului are un mandat special, de a proteja drepturile cetatenilor, si probabil ca pe undeva o fi aparut vreo sesizare in legatura cu calitatea profesionala a procurorilor care instrumenteaza cazuri de coruptie. Spun acest lucru plecand de la rolul Ombudsmanului la nivel european si de la premisa de buna credinta care functioneaza in drept”, a adaugat acesta.

Invitat sa isi spuna opinia cu privire la aceasta sesizare, Cristian Diaconescu a subliniat ca se pleaca „de la o premisa falsa, care nu isi are radacinile in niciun fel de practica, fie academica, fie formala, in niciun sistem de drept european”.

„Nu exista nicaieri in lume specializari delimitate, cum sunt, de exemplu, cele ale medicilor pentru anumite categorii de persoane care au probleme de sanatate. Nu se poate asa ceva! Organizarea din facultate este de asa natura incat sa se invete drept penal si drept procesual penal (adica penalul general, penalul special si procedura penala). Nu se poate face o delimitare! Categoriile de infractiuni sunt clare, stabilite prin Codul Penal, prin legi complementare, de aceea, subiectul, asa cum este abordat, este realmente o aberatie,

„Daca sesizarea dnei Renate Weber s-ar confirma, asta ar insemna ca vom merge pana la ultimul nivel al procurorilor care au competenta in cazuri de coruptie si ca ar trebui extrapolat si la judecatori”.

„Practic, tot ceea ce a insemnat fapte de coruptie, tot ceea ce este reglementat in Codul Penal sau in legile speciale ar trebui rejudecat. Chiar si acele cazuri in care persoana a executat pedeapsa. Inclusiv achitarile! Practic, din acest punct de vedere s-ar arunca sistemul judiciar in aer”, a argumentat Cristian Diaconescu.

„Tot constructul DNA se va darama, tot”

O opinie similara a exprimat recent fostul parlamentar si presedinte al CCR Augustin Zegrean, in prezent avocat, informeaza ziare.com.

 

Vezi si:

XCLUSIV Lupta pentru bani. Cum se deconspiră lucrătorii din Servicii! Mișcările făcute de angajații SRI și ‘Doi și-un sfert’

EXCLUSIV Nedreptate comisă de Guvernul Orban?! Omul dat afară de premier scoate la suprafață informații în premieră: ‘Nu au fost întârzieri’

Mega-lovitură! Se dau amenzi uriașe pentru această faptă

 

 

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare