sursa foto:  e-nergia.ro

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL: Fonduri din PNRR pentru investiții în încălzirea centralizată și pentru eficiență energetică

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, vorbește, într-o postare pe pagina de socializare, despre două apeluri de proiecte, în valoare totală de 450 de milioane de euro, pentru încălzire centralizată și eficiență energetică.

Fondurile ar urma să fie asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, informează Dan Motreanu.

„𝙁𝙤𝙣𝙙𝙪𝙧𝙞 𝙙𝙞𝙣 𝙋𝙉𝙍𝙍 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙞𝙣𝙫𝙚𝙨𝙩𝙞𝙩̦𝙞𝙞 𝙞̂𝙣 𝙞̂𝙣𝙘𝙖̆𝙡𝙯𝙞𝙧𝙚𝙖 𝙘𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙚𝙛𝙞𝙘𝙞𝙚𝙣𝙩̦𝙖̆ 𝙚𝙣𝙚𝙧𝙜𝙚𝙩𝙞𝙘𝙖̆ 𝙞̂𝙣 𝙨𝙚𝙘𝙩𝙤𝙧𝙪𝙡 𝙞𝙣𝙙𝙪𝙨𝙩𝙧𝙞𝙖𝙡

Ministerul Energiei a lansat două apeluri de proiecte în valoare totală de 450 de milioane de euro.

ℹ️ Unul dintre apeluri vizează dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică în sectorul încălzirii centralizate. Realizarea acestor capacități va duce la decarbonizare în acest sector.
Bugetul total estimat este de 388.050.000 de euro, din care 298.500.000 de euro fonduri europene asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și 89.550.000 de euro fonduri naționale.

Obiectivul este asigurarea furnizării de energie termică consumatorilor, în contextul eliminării treptate a cărbunelui din procesul de producţie a energiei electrice. În acest fel, se va obține scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Solicitanții eligibili sunt:
întreprinderile mici, mijlocii și mari care au ca obiect de activitate producerea energiei electrice și termice în cogenerare în sectorul încălzirii centralizate;
unităţile administrativ teritoriale /subdiviziunile administrativ-teritoriale care produc energie termică în scopul furnizării în reţeaua de transport şi distribuţie pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică.

ℹ️ Al doilea apel de proiecte vizează asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial. Acest obiectiv se va realiza prin sprijinirea investiţiilor în modernizare și prin monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici.

Bugetul total estimat este de 62.000.000 de euro, fonduri europene nerambursabile asigurate prin PNRR.
Obiectivul este finalizarea a cel puțin 50 de proiecte de eficiență energetică în industrie, prin care să se obțină o reducere cu cel puțin 30 % a emisiilor indirecte și directe de gaze cu efect de seră.

Solicitanții eligibili sunt:
operatorii economici – microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari;
entitățile cu personalitate juridică înregistrate în România și care activează în conformitate cu legislaţia națională în domeniu, pe teritoriul României”, anunță Motreanu.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare