Decizia justiției franceze care îi afectează pe angajații DACIA

O decizie a justiției franceze îi vizează în mod direct și pe angajații uzinei Dacia de la Mioveni, companie care a fost preluată de Renault în anul 1999 și a fost relansată în 2004 cu modelul Logan. Astăzi putem spune că Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.

Curtea de casație din Franța a decis miercuri că aceeași muncă efectuată în zone geografice diferite poate fi remunerată diferit în funcție de diferențele existente în ceea ce privește costul vieții, un lucru contestat de un sindicat de la grupul auto Renault, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Citește și: Fără drumuri, dar cu multe companii: CNADNR a fost reorganizată în două noi companii

Sindicatul SUD de la uzina Renault de la Douai (nordul Franței) a contestat diferența sistematică de remunerare care există între salariații de la uzina Douai și cei de la alte uzine Renault din zona Ile-de-France, regiunea din jurul Parisului.

În decizia sa, Curtea de casație consideră că „o diferență de remunerare poate fi practicată între salariații aceleași companii atunci când aceștia aparțin unor facilități diferite și practică aceași muncă. Însă pentru acest lucru, este nevoie ca diferența să se bazeze pe motive obiective care pot fi controlate de judecător”.

În acest dosar, Curtea de casație a apreciat că diferențele existente între costul vieții, invocate de Renault pentru a justifica diferențele existente între salariații săi, au la bază o justificare obiectivă.

Citește și: Capitala României, gazda Mercedes-Benz CLA / VIDEO

Analiza relevă faptul că salariile plătite angajaților Renault din regiunea Parisului sunt în mod sistematic cu 1,19% până la 1,57% mai mari decât cele ale colegilor din provincie, în special a celor de la uzina de la Douai. De exemplu, salariul de bază al unui operator sau al unui tehnician de exploatare este de 1.595 euro în primul caz și de 1.574 euro în al doilea caz.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare