sursa foto:  Facebook

Dispare banca aflată de 20 de ani în România. Odată cu finalizarea oficială a tranzacției, BT își consolidează statutul de lider în piață

Banca Transilvania se pregătește de preluarea OTP Bank, tranzacția mai având nevoie doar de aprobările de la BNR și Consiliul Concurenței. Aceasta este a patra bancă achiziționată în ultimii zece ani de Banca Transilvania, liderul pieței bancare românești.

În cursul săptămânii trecute a fost parafată tranzacția prin care Banca Transilvania cumpără OTP Bank, OTP Leasing şi OTP Asset Management, prețul fiind de 347,5 milioane de euro. În urma acestui acord, OTP Bank va ieși de pe piața din țara noastră după 20 de ani, perioadă în care și-a consolidat poziția atât prin achiziţii, cât şi prin creştere organică, urcând în top 10 al celor mai mari bănci din România.

(NU RATA: Sabotaj al Lidl România la adresa procesatorilor din țara noastră? Acuzațiile au ajuns până la Guvern)

O mare bancă iese de pe piața din România

OTP Bank este a patra bancă achiziționată de Banca Transilvania, liderul pieţei bancare locale, cu o cotă de piaţă de peste 20%. În ultimii zece ani, BT a mai achiziționat Idea Bank în 2022, Bancpost în 2018 şi Volksbank în 2015.

În cursul zilei de joi, 8 februarie 2024, consiliul de administratie al Băncii Transilvania a aprobat perfectarea tranzacţiei pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile OTP Bank România, precum şi a OTP Asset Management SAI şi OTP Leasing România IFN. Semnarea contractului dintre Banca Transilvania şi OTP a avut loc vineri. Tranzacţia mai are nevoie de aprobările de la BNR şi Consiliul Concurenţei.

Potrivit declarațiilor lui Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, achiziţia OTP Group în România este o oportunitate pentru BT să-și întărească poziţia de lider pe piaţă, dar şi de a contribui la consolidarea pieţei bancare din țara noastră.

20 de ani pe piața din țara noastră

OTP Bank este a zecea cea mai mare bancă din România, ea având 2,64% cotă de piaţă după active. Are aproape 420.000 de clienţi persoane fizice şi peste 22.000 de clienţi corporate şi IMM, dar şi 1.800 de angajaţi.

OTP Bank a intrat pe piaţa din țara noastră la începutul anilor 2000 prin achiziţia Robank. Ulterior, OTP a încercat să-şi extindă portofoliul şi prin alte achiziţii, intenția fiind de a-și majora cota de piaţă în România.

De-a lungul anilor, grupul maghiar a fost interesat să preia BCR, Banca Transilvania, Banca Ţiriac, Banca Carpatica. Totuși, la aproape un deceniu după preluarea Robank, OTP a reuşit să mai facă o achiziţie în România, preluând subsidiara locală a portughezilor de la Millennium Bank. Tranzacția a fost parafată în 2014 şi finalizată în 2015.

Extinderea OPT pe piața din țara noastră a fost însă stopată în anul 2018, printr-o decizie fără precedent a BNR, care nu a aprobat tranzacţia prin care OTP intenţiona să cumpere Banca Românească.

(VEZI ȘI: Noua metodă de înșelăciune online care a apărut în România. Avertismentul poliției pentru utilizatorii aplicațiilor mobile de socializare)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare