sursa foto:  adevarul.ro

Dosare grele pentru ‘mogulii’ din presa românească. Ce prejudicii uriașe au adus statului

Patronii din presa românească, în ciuda puterii pe care o au, tot au intrat în vizorul oamenilor legii. Procurorii DIICOT i-au pus sechestru pe avere omului de afaceri Cristi Burci. Procurorii DNA nu au reușit să treacă, timp de 4 ani, de camera preliminară dosarul lui Adrian Sârbu.

 

Aproape că niciun patron de presă din România nu a scăpat în ultimii ani de acuzații ale procurorilor, deși multe dintre aceste acuzații au ajuns chiar să fie respinse de judecători. Dacă în cazul Burci acuzațiile privesc o societate de stat, în cazul Sârbu acuzațiile sunt de ,,neplata taxelor la stat” și vin în neconcordanță majoră cu jurnaliști deveniți moguli sub umbrela unor Asociații – vezi cazul Dan Tăpălagă/G4 media – cu 0 plăți către stat.

G4media.ro nu ratează niciun moment să atace judecătorii incomozi, în timp ce susține independența judiciară la un pahar de bere cu judecătorii preferați.”

 

Dosarul lui Cristi Burci: 8 mil. euro prejudiciu în Dosarul Romvag Caracal

 

Cristian Burci este investigat încă din 2016, în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro, DIICOT i-a pus sechestru pe bunuri, iar de curând Curtea de Apel București a menținut sechestrul.

Vezi și: Lovitură cruntă pentru un celebru om de afaceri: DIICOT i-a pus sechestru pe avere. Prejudiciu de 8 milioane de euro adus statului

Acuzațiile din dosar

 

Cristian Burci, Vilson Stancu, Denisa Turcu, Ion Dinoiu şi Clara Clementina Gheocov , în data de 27 aprilie 2016 au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT Olt într-un dosar privind devalizarea societăţii Romvag Caracal. Cristian Burci este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la spălare de bani şi instigare la evaziune fiscală.

Procurorii DIICOT au susţinut că grupul infracţional condus de Cristian Burci a devalizat Romvag Caracal printr-un mecanism tip suveică, acesta constând în împrumuturi acordate unor firme controlate tot de omul de afaceri şi care nu au mai fost niciodată returnate, dar şi prin vânzarea de vagoane în străinătate, folosind intermediari. Cristian Burci este acuzat că a reuşit să distrugă în totalitate fabrica de vagoane de la Caracal, care a ajuns ca, de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajaţi, să rămână doar cu o clădire de câţiva zeci de metri pătraţi. Prejudiciu : SC Romvag SA de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei.

 

Implicație presă

 

Cristi Burci este Patronul Prima Tv și Adevărul și a fost a fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri pe lângă fostul premier Viorica Dăncilă.

 

Surse susțin că omul de afaceri,Cristian Burci, ar fi plecat în Abu Dhabi împreună cu omul de afaceri Cristian Hideg, patronul Romwine and Coffee în timpul stării de urgență.

 

Cazul Adrian Sârbu

 

Judecătoarele de cameră preliminară de la Înalta Curte, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu, au restituit la Parchetul general dosarul de evaziune și spălare de bani al patronului Mediafax, Adrian Sârbu. Dosarul nu a trecut de camera preliminară de 4 ani. În plus, judecătoarele au anulat și raportul de expertiză financiar contabilă judiciară prin care a fost stabilit prejudiciul uriaș de 14 milioane de euro.

În acest dosar, Adrian Sârbu a fost trimis în judecată in aprilie 2016, împreună cu mai mulţi foşti angajați, fiind acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani.   Potrivit procurorilor în perioada 2006 – 2014, în cadrul societăţilor din grupul Mediafax, deţinute direct sau indirect de către Adrian Sîrbu, ar fi fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale parţial în baza unui contract de muncă, şi parţial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor,  acesta constituind eşafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

Prejudiciul de aproape 14 milioane de euro

„În consecinţă, prin întreaga activitate infracţională derulată de inculpatul Sârbu Adrian în nume individual dar şi prin intermediul firmelor pe care le controla şi, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la valoarea de 61.588.159 lei, reprezentând cca. 14 milioane de euro”, arată procurorii, conform celor de la romanialibera.ro.

Citește și:

Rafila: ‘Toată lumea speră să ducă la aplatizarea curbei de creștere. Rămâne de văzut dacă în această săptămână aceste lucruri se vor confirma

EXCLUSIV Începe marea reorganizare promisă de Marcel Vela: ‘Cred că, începând cu luna septembrie, se va trece la ea’

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare