sursa foto:  Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre posibila boală a lui Vladimir Putin: ‘1 din 4 pacienți moare’

În ultima vreme s-a tot speculat că Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, ar suferi de o boală mortală. Jurnaliștii italieni au anunțat chiar că Putin s-a operat de cancer.

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la, Antena 3, despre cât timp ar avea nevoie Vladimir Putin pentru recuperare, dacă zvonurile privind boala sa ar fi adevărate.

Vezi și Moare Vladimir Putin? Președintele Federației Ruse, operat de urgență de cancer!

„S-au făcut foarte multe speculații și înainte de declanșarea acestui război. Probabil că niciodată nu vom avea date concrete care să confirme sau să infirme anumite diagnostice.

Dacă vorbim despre leucemie, prima intenție terapeutică este chimioterapia, apoi urmează radioterapia, se ajunge la imunoterapie țintită. Și se poate face, în situațiile limită, în cazurile acute și atunci când este indicat, acel transplant de măduva. Nu este o procedura complicată. Se poate face rapid, fără anestezie generală, doar cu anestezie locală dacă este necesar. Recuperarea pacientului ține exact de ceea ce s-a făcut înainte, și cum sunt monitorizate condițiile de asepsie, de antisepsie, în timpul intervenției, iar pe de altă parte de starea generală a pacientului.

În permanență, un astfel de pacient poate să fie conștient și să monitorizeze anumite lucruri. Pe de altă parte, când vorbim despre transplant, 1 din 4 pacienți cu transplant medular moare, pentru că nu sunt asigurate toate condițiile sau organismul nu reacționează așa cum ar trebui să o facă.

Atunci când vorbim de leucemie, înseamnă o proliferare anormală a celulelor din sânge și aceste celule sunt și nefuncționale, așa că riscul de hemoragie, infecție, consecințele anemiei, se manifestă pe un astfel de pacient, și evident, în cursul tratamentului, este nevoie de a compensa aceste probleme.

În general, astfel de intervenție (n.r. transplant de măduva), din punct de vedere tehnic nu atât de complicată, presupune metode complexe de a monitoriza evoluția unui astfel de pacient. A vedea dacă răspunde la acest tratament și a preveni toate complicațiile”, a precizat medicul Ciuhodaru.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare