sursa foto:  uapph.ro

Duminică a intrat în vigoare! Cine se poate pensiona mai devreme

Schimbare radicală începând de duminică, 17 noiembrie! În anumite condiții, a scăzut vârsta de pensionare pentru o categorie de români.

Persoanele care și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite de muncă se pot pensiona mai repede decât în prezent, informează dcbusiness.ro.

Pensionarea mult mai rapidă a celor ce și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite de muncă este prevăzută în Legea nr. 215/2019, document care se aplică începând din 17 noiembrie 2019.

De măsurile conținute de actul normativ beneficiază doar cei care ies la pensie începând de duminică, nu și cei care s-au pensionat deja. Problema este că documentul nu prevede măsuri de recalculare pentru cei ieșiți la pensie înainte ca noua lege să intre în vigoare.

Legea nr. 215/2019 stabilește că activitatea desfășurată în condiții deosebite de muncă va fi răsplătită cu o lună în plus de vechime pentru fiecare an lucrat în aceste condiții, față de situația de până acum. Mai exact, vorbim despre o vechime în muncă suplimentară de patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, față de trei luni pentru fiecare an, regula de până acum, măsura fiind valabilă pentru activitatea de după 1 aprilie 2001.

Totuși, documentul aduce și o schimbare în ceea ce privește stagiul de cotizare. Concret, dacă înainte reducerea vârstei standard de pensionare se facea începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin șase ani, de duminică, reducerea vârstei de pensionare se face începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin un an.

Vezi și

Ministrul de Interne a început execuțiile! Pe cine a dat afară Marcel Vela și de ce

Solicitare urgentă către Guvernul Orban! Se cere modificarea proiectului care urcă vârsta de pensionare la 75 de ani

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Greșeala comisă de Ludovic Orban

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare